Нашествие от чудовища, зловещи създания и мрачни образи като по филмите. Всичко това гарнирано със задължителния тиквен нюанс. Такава атмосфера се очаква да завладее в последния ден на октомври не само католическите държави, които всяка година еуфорично отбелязват Хелоуин, но и русенските училища и заведения. Събитията, които се организират, са изключително разнообразни и обещават купонът да е „страшен“, както за най-малките любопитни детски очи, така и за порасналите, но жадни за забавление ентуасиасти.
Вещици и затворници ще бродят в четвъртък в детска градина „Смехорания“. В зловещия празник участие могат да вземат деца от 1 до 10-годишна възраст, независимо дали посещават тази или друга детска градина. Записванията са възможни ден преди самия Хелоуин.
Страховитата тиквена програма
там се организира за трета година благодарение на героите на „Веселяците“. Досега щурите партита са раздавали емоции на 60-70 деца. А единственото условие, което е препоръчително, за да бъде празникът истински щур и пъстър, е децата да дойдат маскирани в духа на Вси светии. Този път главната героиня на групата Елена Христова няма да е в образа на вцепеняваща с вида си зелена вещица, по която пъплят паяци. За Хелоуин младата дама, която иначе се отличава с изключителна лъчезарност и нежност, ще се превъплъти в ролята на затворничка. Основен принос както за нейната трансформация, така и за превъплъщенията на останалите „веселяци“ отново ще има талантливата русенска гримьорка Кремена Христова, която стана национален шампион по сценичен грим.
За отбелязването на празника „Веселяците“ са подготвили не само страховити образи, с които децата да се забавляват и снимат, но и любопитни и занимателни игри. Началото на тържеството ще бъде поставено с
кратка история на празника Хелоуин
и откъде тръгва традицията за отбелязването му. Като задължителна част от програмата през годините се е превърнало изработването на истински тиквени фенери от сръчните детски ръце. След като измайсторят символите на зловещия празник, малчуганите ще имат възможност да пеят и танцуват на воля със страховитите си приятели. Един от гвоздеите на програмата със сигурност ще бъде пинятата с лакомства. Това всъщност не е традиционен за Хелоуин обичай. Пинятата е закачена на тавана пъстра и богато украсена топка от картон или папиемаше, пълна с вкусни изненади. Целта е да бъде разкъсана и от нея да потече „рогът на изобилието“. Пинятата идва от Мексико и обикновено съпровожда празнуването на рождени дни, Коледа или Великден. „Веселяците“ обаче са решили да я пригодят към „тиквената атмосфера“. По време на пинятата децата ще имат възможността да удрят с пръчка направената от хартия разноцветна тиква, което всъщност е в основата на мексиканския обичай. С усилията си те ще трябва да се борят да изтръгнат лакомствата от тиквата и бързо да вземат колкото се може повече от тях. Освен изкушенията от тази игра, за децата е предвидена и тематична почерпка с бисквити и маслени сладки в символични за Вси светии форми. Така малките палавници ще могат да хапват с удоволствие специално опечени за празника
вкусни метли, духчета и тикви
След всички игри малчуганите ще облекат якетата и ще се отдадат на най-забавната част от празника - вечерната обиколка за „номер или лакомство“. Тази така емоционална за децата разходка всъщност изисква една от най-тежките подготовки от страна на организаторите. За да няма непредвидени ситуации и неприятни реакции, Елена и останалите „веселяци“ обикалят предварително по блоковете като предупреждават за замислената инициатива за вечерта на 31 октомври. Освен инструкции за посрещане на малките палавници, те раздават бонбони, с които хората да ги почерпят.
Най-малките ще могат да отбележат Хелоуин и по артистично-спортен начин. Това ще се случи в 18.30 часа в детския център в „Мол Русе“, където инструкторката по зумба Криси за втора година е подготвила зумба-парти за малчуганите от 3 до 10-годишна възраст. Освен традиционните танци и движения за този все по-популярен спорт, децата ще влязат в ритъма на
специално подготвения „танц за духчетата“
Участието ще е безплатно като единственото, с което малчуганите могат да се подготвят, е атрактивен външен вид и впечатляващи маски и костюми.
Маските на вещици и чудовища завладяват не само малките деца, макар че тържествата са насочени главно към тях и по-възрастните понякога промърморват, че не виждат причина да се отбелязва католически празник. Тиквените фенери и страшните костюми имат място и в училищата.
В Гимназията за европейски езици отбелязването на Вси светии се организира от училищния съвет. Затова на празничния ден там традиционно могат да се видят ученици от различните класове, които се разхождат из коридорите и класните стаи в шеговити костюми и маски.
Задължението за носене на униформи ще падне
специално за Хелоуин и в училище „Любен Каравелов“. Освен че ще могат да се превъплътят в избрани от тях чудовища, вещици или духове, възпитаниците на училището ще имат възможност да чуят кратки радиопредавания по време на часовете. Те ще разказват историята и традициите на празника както на български, така и английски език. Коридорите пък ще бъдат украсени с изложба на „тиквена“ тематика и характерни за празника аксесоари. Краят на празнично-учебния ден ще приключи с конкурс за най-атрактивно аранжирана тиква.
Страховитата тема не подминава и библиотека „Любен Каравелов“. Оттам обявиха, че опакованите томчета, които от лятото предлагат на читателите във вид на „Случайна среща с книга“, от понеделник до четвъртък, 31 октомври, ще бъдат със сюжети с вещици, магьосници, духове, вампири и прочее актуална тематика. 
Хелоуин-визията вече е обявена и като дрес код във вечерта на Вси светии в част от популярните барове и нощни заведения в града. Опити за „страшни“ партита се правят от година-две като интересът към костюмите и щурите гримове расте. И все повече маскирани млади хора без притеснения от това какво ще си помислят околните за тях излизат в нощта на Хелоуин по заведенията в смайващ и неразбираем за по-консервативните вид.