Договорът за ремонт на самолетите ни МиГ-29 ще бъде ратифициран до дни, обяви на брифинг в Народното събрание военният министър Николай Ненчев.

По думите му вчера, четвъртък, договорът с Полша е бил финализиран, като всички предложения от българска страна са били приети.

По думите му страната ни ще получи два двигателя за изтребителите МиГ-29 под наем до края на годината, които ще можем да ползваме две години. До края на април ще бъдат ремонтирани шест самолета.

Според министър Ненчев, ако 10 самолета бъдат ремонтирани от полската страна,

страната ни ще спести цели 24 млн. лева

Той обясни, че предложената от руската компания РСК "МиГ" цена му се е сторила твърде висока и затова се е обърнал към поляците. Полша е предложила цена за ремонт на двигател, която е с 600 000 евро по-ниска, а на самолет - с 1,2 млн. евро.

"Гаранциите за качеството и ремонта се дават от полска страна. Бяхме уверени по съвсем категоричен начин, че те могат и са в състояние да извършат това", коментира още Ненчев.

Военният министър благодари за категоричната подкрепа на Реформаторския блок и на премиера Бойко Борисов, която по думите му е направила възможно подписването на договора.

Попитан дали командира на военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев, който вчера подаде и след това се отказа от оставка, е бил в течение с договора и защо се е стигнало до оставката му, Ненчев заяви, че разбира загрижеността му за състоянието на българската авиация.

"Аз унаследих това състояние. Българската авиация беше доведена до това състояние. Ген. Румен Радев е съпричастен към всички разговори, които водим. Самият той в разговор с мен е изразявал изключително задоволство от това, което постигнахме".

"Не сме разглеждали опция, в която да предоставим охраната на въздушното си пространство на друга страна, коментира още военният министър Николай Ненчев във връзка с публикувания на сайта на МО законопроект, с който се това право се дава на други страни.

Пред журналисти в парламента днес финансовият министър Владислав Горанов заяви, че

България по принцип има ангажимент към НАТО и военният бюджет ще бъде вдигнат

"Не е сигурно дали ще можем да постигнем това, което се иска от нашите партньори, но посоката е такава", уточни той, но не се ангажира с конкретни цифри.

Попитан кога ще може да се говори за подновяване, той заяви, че сумата от над 1 млрд. лв. за чисто нови изтребители е непосилна за страната ни и трябва много задълбочен дебат в правителството.

"Едва ли ще можем да осигурим следващата година такъв голям ресурс", призна Горанов, като напомни, че сме в процедура по свръхдефицит.

"Парламентарната група на Реформаторския блок декларира пълната си подкрепа за министър Николай Ненчев, както подкрепя и решението за ремонт и модернизация на български изтребители", потвърди съпредседателят му Радан Кънев. Той разчита бюджетът за отбрана да бъде увеличен до 1,35% от БВП.

Ако има подписан някакъв предварителен договор за ремонт на изтребителите МиГ-29 в Полша, той има

единствено и само някакво политическо значение,

коментира пред журналисти в Народното събрание зам.-председателят на ПГ на "БСП лява България" Атанас Мерджанов.

"Такъв договор няма нито правна, нито търговска стойност, защото ако търговското дружество в Полша има някакви договорни отношения с производителя на МиГ-29 в Руската федерация, то този договор е за ограничен лиценз - за ремонт само на полските изтребители МиГ-29. Така че полската страна няма никаква възможност и лиценз да отремонтира самолети МиГ-29 от друга страна", допълни Мерджанов.

Според него българската страна ще влезе в много тежка съдебна сага.