Екомузеят е разгледан от рекорден брой посетители през 2015 г.
„През изминалите четири години поставихме акцент върху възстановяването на музейния ансамбъл в нашия град. С европейско финансиране ремонтирахме и оборудвахме най-модерния Екомузей в България, който след повече от 30 години отново отвори врати. От откриването си досега, той е разгледан от рекорден брой посетители – – 35 468 души“. Това заяви кандидатът на ГЕРБ за втори мандат като кмет на Русе Пламен Стоилов.
За периода е обновен Регионалния исторически музей и оборудван с тъчскрийн дисплеи и интерактивни експозиции. Обособен е и Лапидариум с амфитеатър, към който функционира център за обучение по археология за ученици.
След повече от четвърт век врати отвори отново и ремонтираната Къща-музей „Баба Тонка“. С обновената си експозиция тя е притегателно място за родолюбивите русенци и гостите на града. Сградата е напълно ремонтирана и укрепена. Експонатите са изложени в обновени помещения, като са поставени и интерактивни табла и монитори. Само в деня на нейното откриване, къщата-музей беше посетена от над 4000 души.
„За 4 години в партньорство с бизнеса осъществихме повече от 1250 културни събития и привлякохме многохилядна аудитория. Финансирахме 90 творчески проекта на културни организации от неправителствения, частния и публичния сектор в рамките на общинската Програма „Култура“. Превърнахме традиционния Русенски карнавал в мащабно градско събитие, към което стават съпричастни все по-голяма част от русенци и гостите на града“, каза още кандидатът за кмет.
Той припомни, че в ежегодния „Грийн Рок Фест Русе“ е продължила традицията за подкрепа на талантливи млади изпълнители. Привличайки и рок величия от ранга на Джон Лоутън, Джо Лин Търнър и легендарните „Назарет“, фестивалът се превърна в едно от най-значимите музикални събития в страната. В отчета си за мандата Стоилов спомена още международните скулптурни фестивали с участието на световно признати артисти, както и първият „Ретро парад Русе 2015“, в рамките на който по улиците на града дефилираха над 80 съхранени експонати на най-известните марки и производители на коли от цял свят.
Не на последно място над 2000 даровити деца и младежи участваха в националната панорама на детското и младежко творчество „Русе – Всемир на таланти“. В същото време Общинска фондация “Русе – град на свободния дух” се утвърди като устойчив формат за модернизиране на културния календар чрез създаване на междусекторни партньорства. „Навръх Празника на града – 6 май 2015 г., организирахме първата по рода си среща на успели по света русенци под надслов „Посланици на Русе“. В нея се включиха именити наши съграждани и приятели на Русе, достигнали професионални върхове в различни сфери на дейност и обединени около каузата да популяризират града ни в България, Европа и света“, отчете още Стоилов.