От юли ще се увеличат началните заплати на младите учители. Това заяви в предаването "Седмицата" на Дарик радио образователният министър Анелия Клисарова.
По думите й ще се работи с банките за отпускане на по-евтини заеми за младите учители, както и с кметовете на общини за намиране на евтини общински жилища за тях.
"На страната ни са нужни "учители на 21-ви век", тъй като колкото и модерна лаборатория или класна стая да има в дадено училище, ако преподавателят не може да създаде интерес сред своите ученици, няма как да се постигнат желаните резултати", изтъкна още министърът.
"Ключът към качествено образование не са само парите, а присъствието на качествения учител. Ако го няма човекът, който да увлече децата, който да ги накара да мислят и да искат да учат, няма как да се случи качественото образование", заяви тя.
По думите й просветното министерство работи върху стратегия за развитие на педагогическите кадри, но в същото време изрази притеснение, че твърде малко се работи с родителите, които също са важен фактор особено при учениците от началните класове.