Синият талон за шофьорите ще отпадне до 6-8 месеца. Вместо това нарушенията на шофьорите ще се проверяват по електронна система. Ще бъде ограничено и съставянето на ръка на актове от катаджиите.

Системата за контрол и наказания на МВР ще бъде автоматизирана и свързана с НАП. Това са част от мерките, които МВР предприема за превенция и противодействие на корупцията.

„Това е комплекс от административни, репресивни и структурни мерки, които да борят масовата корупция”, коментира зам.-министърът на ведомството Филип Гунев.

Той направи и уточнението, че изготвянето на документа е част и от препоръката на премиера Бойко Борисов. По думите му министър-председателят е обърнал внимание на необходимостта да се запълнят пробойните в КАТ.

Тайни тестове ще проверяват склонни ли са полицаите към взимане на подкуп. Служителите на МВР няма да знаят, че са подлагани на скритата проверка, за да се тества доколко спазват закона и дали си позволяват да взимат пари от гражданите.

Пред медиите Гунев обясни, че тестове за подкуп в никакъв случай не целят да бъдат провокация за полицаите.

Служителите на инспектората към МВР ще се представят за обикновени граждани, които ще изпробват честността най-вече на работещите в КАТ и Охранителна полиция. По думите на Гунев най-корумпирани са катаджиите.

Същевременно в плана за корупция е посочено още, че има готовност МВР да подлага повече свои служители на детектор на лъжата. Обмисля се през детектора да минават и граничарите, каквато е практиката в САЩ.

Монтирането на камери в патрулните коли е една от ключовите мерки за преодоляване на корупционните практики. 2,2 милиона евро от фонд „Вътрешна сигурност” са предназначени за оборудването на патрулните коли, обясниха още от МВР. На униформите на полицаите също ще има миникамери.

В плана за превенция на корупцията има и мерки, насочени към достоверността на имотните декларации на служителите. В новите мерки срещу корупцията в МВР е записано, че ще трябва да се декларира и имуществото, което се ползва от служителите, независимо на чие име се води то.

Предотвратяването или участието на служители на Гранична полиция в схемите за трафик на бежанци също ще бъде приоритет за вътрешното министерство.

Само преди два дни Софийската окръжна прокуратура се самосезира за подкуп на служебни лица на граничното управление на Калотина.

Става въпрос за случай на нелегален трафик на имигранти и бежанци от София до граничната зона при пункт Калотина. Крайната цел на организаторите и „клиентите“' им е била превеждането през граница в Сърбия.