Минус 8700 деца - това сочат съпоставителните данни от учебните 2004/2005 и 2014/2015 години относно броя русенчета в детските градини и училищата в Русенска област. Това съобщи вчера началникът на Инспектората по образованието Димитър Райнов. На заседание на областната секторна комисия по образованието той представи отчетите за тазгодишното национално външно оценяване за 4 и 7 клас и на зрелостните изпити и за приема в училищата.
Райнов припомни фактите, с които „Утро“ вече запозна своите читатели. По среден успех от националното външно оценяване за четвърти клас Русе заема престижното шесто място в страната. Тук учениците билингва и слетите паралелки, които са често явление извън областния център, са факторът, който тегли назад резултатите, поясни шефът на инспектората. Резултатите след 7 клас пък изтеглят Русенска област с 10 позиции напред в сравнение с 2014-а в класацията по среден успех, обяви Райнов. Постиженията на русенчета са 4.02 по български език и литература и 3.59 по математика. 
При матурите областта също показва ръст, макар и само с 0,6, отбеляза Райнов. И припомни, че по български език и литература отлично е представянето на Английската гимназия, следвана от Математическата, Дойче шуле, Икономическата гимназия и др. 
Райнов обобщи, че в много училища са показали „добра работа“. И тук веднага реагира директорът на СОУ „Йордан Йовков“ Илия Костов, който запита защо тогава няма награди за училищата, които са показали добри резултати. На въпроса мигновено реагира зам.областният управител Станимир Станчев, който ръководеше заседанието на комисията. „Не знам защо досега не е правено това нещо! Поемам лично мой ангажимент, лично с мои средства да осигуря награда!“. Инициативата му бе записана в решенията на комисията, а малко по-късно бе съобщена на сайта на областта като „решение на секторната комисия да учреди ежегодни награди“.   
По 800-900 деца изчезват всяка година от областта - повечето се местят в други области или в други държави, каза Райнов, като поясни, че бройката се равнява на голямо българско училище. Според него това е една от причините за тревога, които чертаят безрадостни перспективи пред приема. Тазгодишният прием отново показал, че и деца, и родители не искат да усвояват професионални знания и умения. И Райнов подчерта: „Ако все пак направихме добър прием и сме единствената област в страната, в която над 50 на сто от учениците учат в професионални гимназии, догодина ще се реализират по-малко от сегашните 30 паралелки прием. А децата за следващите 7 години ще намаляват още“. 
Последва отчет за работата на комисията досега - проведена анкета с 5 въпроса, срещи по общини и дни на отворени врати. След което от международно дружество „Елиас Канети“ представиха тригодишен проект по „Еразъм +“ - „Обучение по български като втори език за деца в предучилищна възраст и първи клас“. Защо ни губят времето с приказки за някакъв проект, вместо да седнем да обсъдим ситуацията с малкото деца и с катастрофата, която се задава, ако продължаваме да се правим, че нищо не се случва, коментираха полугласно директори, излезли си от залата. Дублиране на специалности, запазване на излишни направления, учене на две смени в някои училища, докато други пустеят - според тях това са само част от проблемите.