578 са осъдените в Русенска област през изтеклата 2018 година. В сравнения с 2017-а броят им е намалял с 35.1%. Това сочат официалните данни на статистическото бюро. С приблизително същия процент намалява и броят на обвиняемите - през 2018 г. те са били 750 или с 31.5% по-малко спрямо 2017-а.
Каква е причината за драстичното намаляване на престъпността и предадените на съд за погазване на законите е въпрос, на който не може да се отговори еднозначно, казват юристи. 

Всички обаче се категорични, че престъпленията чувствително намаляват и това се превръща в трайна тенденция. Едни откриват основания за по-малкото дела и съответно наказани лица в демографския срив. Едновременно с него текат и процеси по емигриране - хората се местят, и то хората, които са активни, работещи и с пари, а с тях се местят и престъпниците, които търсят по-плодовито поле за изява.
Тези предположения се подкрепят от друга част от данните на статистиката - за това кои са най-често извършваните престъпления. За втора поредна година челната позиция е за т.нар. общоопасни престъпления, в които влизат шофирането след употреба на алкохол и карането на автомобили без регистрация. Този вид престъпления бележи своя бум и за това свидетелства дори удвоеният брой на полицаите, които работят по тези случаи, сочат юристи и обясняват, че вече кражбите са на втори план. Това показва и статистиката - общо 260 души в Русенско са осъдени за общоопасни престъпления, като 142 е броят на наказаните за шофиране с алкохолна концентрация над 1.2 промила. 162-ма са осъдените за кражби.
Според други предположения, намаляването на престъпността е по-скоро внушение, тъй като всъщност се наблюдава намаляване на нейната разкриваемост. Отделно, влияние вероятно оказва и недоверието на хората по отношение на органите на реда, тъй като не всяка жертва на престъпление сигнализира полицията и така не се регистрират всички случаи на посегателства.
Ефективни присъди са чули общо 227, а условни - 351. Оправданите са 8, 157 са глобени, а на 7 делата са прекратени. 91% или 526 от всички осъдени са мъже, показват още данните на статистиката, като представителите на силния пол най-често получават наказание за общоопасни престъпления. Докато скромният брой осъдени жени - едва 52 - най-често понася присъди за кражби. 31 са осъдените непълнолетни, като те също най-често биват наказвани заради посегателство върху чужди вещи.