Разкритията, че на Марс има течаща вода, са направени на базата на данни, предоставени от марсианския проучвателен орбитален апарат (МРО). Използвайки образен спектрометър, учените са засекли следи от хидратирани минерали на склоновете, където са забелязани мистериозните ивици на Червената планета, съобщава сайтът на НАСА.Тези тъмни ивици се появявали и изчезвали след определено време. Те потъмняват и изглежда се спускат по-надолу по склоновете през топлите сезони и избледняват през студените. Появяват се на различни места на Марс, където температурата е над 23 градуса по Целзий. 

„Нашата мисия на Марс беше „да последваме водата” в търсене на живот във вселената, а сега имаме убедителни научни доказателства, които потвърждават това, което отдавна подозирахме. Това е значителен напредък, тъй като изглежда че потвърждават, че вода, макар и солена, тече по повърхността на съвременен Марс”, обясни Джон Грънсфелд, астронавт и администратор в НАСА.
Изследователят Луджендра Оджа открива първото голямо доказателство за наличието на вода на Марс, след като изучава снимки от повърхността на планетата през 2011 г. Според изследванията на Оджа, може да се смята, че има течаща вода, а дори и океан под повърхността на Червената планета.

Според учените, солите във водата може да са причина тя да замръзва на много по-ниска температура, отколкото над Земята – при минус 70 градуса по Целзий. 

„Марс много прилича на Земята. Там се е случило нещо, което е довело до загубата на водата. Задаваме си въпроса имало ли е живот на червената планета и ако "да", то оцеляло ли е нещо. Днес това, за което говорим, действително е много вълнуващо, защото дава посоката при отговора на тези въпроси”, съобщи Джим Грийн на пресконференцията на НАСА.
Едно от откритията на агенцията е свързано с влажността на въздуха. „Марс не е сухата планета, както мислехме”, казват учените. Като това е само една част от хидрологичния профил на червената планета. На Марс е настъпила голяма промяна на климата. 

Учените забелязали и черни петна по повърхността на планетата, които се променяли според сезона. Предстои да стане ясно какви точно са тези петна.