Сагата с „Монтюпе“, която съпроводи моето встъпване в длъжност през април, днес доведе до принудително приложение на заповедта от 23 септември и пломбиране на карусел 1 в предприятието. С това реално се спира работата на източника на доказани вредни емисии във въздуха, заяви на пресконференция вчера директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ Лилия Атанасова.
Изявлението бе дадено минути, след като експертите са успели да запечатат леярната, в която се изработват глави за „Ауди“.           
Въпреки че от френската компания не са бойкотирали комисията и са осигурили достъп до инсталацията, Атанасова обясни, че процедурата по пломбирането е била забавена. Вместо за обичайните 30 минути, инспекторите са се борили да си свършат работата над 3 часа - от 13 до след 16 часа. Причината за забавянето бил фактът, че от „Монтюпе“ не са искали да им пломбират съоръжението и не са осигурили техническа възможност за процедурата. По информация на „Утро“ вчера представители на дружеството са били в София на среща с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, пред която ще обжалват заповедта. Според тях леярната не е източник на тежките миризми, от които се оплаква градът.
Освен с пломбираната леярна „Монтюпе“ разполага с още седем подобни инсталации, от които използва основно четири. И реално има възможност да прехвърли дейността на спряното съоръжение на друго оборудвано за същата цел място. Запечатаната инсталация не е единственият открит източник на миризми във френската компания. Тя плаща глоби, макар и по-дребни, и за едната си регенерация. Вчера от „Монтюпе“ са искали РИОСВ да замери с мобилната си лаборатория именно този производствен участък. Въпреки че бусът с техника пристигна пред сградата на дружеството, от там заявили, че през вчерашния ден регенерацията не работела и реално няма как да се направят замервания.
Директорът на РИОСВ предположи, че доказаното замърсяване и спиране на част от производството на френския завод може да даде отражение върху сертификатите, които той притежава, включително и ISO. Това пък би било сериозен удар по бизнеса на французите, тъй като крие потенциален риск някои клиенти да се отдръпнат от тях. За евентуално отнемане на сертификата обаче волята е в ръцете на компанията, която го е издала.
„След рекордните сигнали от вечерта на 14 септември са проверени общо 25 обекта като 17 от тях са били инспектирани основно. При „Лубрика“ е констатирано превишаване на нормите на серни оксиди, които са изпускани от едно устройство. Засечено е и използване на неразрешено гориво. Към компанията е отправена покана за връчване на акт, след което ще се определи какъв размер глоба ще й се наложи“, заяви Атанасова, като посочи, че дружеството е един от втората група замърсители на въздуха. Освен „Лубрика“, екоинспекторите са засекли много малки източници на неприятни миризми. 
„На 18 септември е открит цех за обработка на кожи, където е намерено огромно количество животинска мазнина, която се е топяла и е разнасяла невероятна миризма. Засечена е и свинеферма край Николово, в която животните са хранени със странични животински продукти, които са били подварявани в открити казани, а за гориво са служили автомобилни гуми, кабели, пластмаси“, обясни още директорът на РИОСВ. Атанасова посочи и, че инспекторите са открили големи огнища за нерегламентирано горене на гуми и кабели в квартал „Тракция“, по булевард „България“ и зад Телевизионната кула. 
Въпреки това след тежкото обгазяване от 14 срещу 15 септември, директорът на екоинспекцията е категорична, че замърсявания на въздуха след тези дати не е имало. Единствено е засечено превишение на нивото на фини прахови частици и въпреки оплакванията за зловония, показателите са били в норми.
За справянето със засичането на вредни емисии във въздуха, Атанасова се похвали с нов апарат, който дава пълна картина на отделните вещества. С него РИОСВ разполага от 24 септември.  
Директорът на екоинспекцията потвърди и за съмнителни сигнали, които след 15 септември са започнали да валят по телефона. Пример за това бил жалващ се гражданин, който четял текста на оплакването си.