Както творците се опитват да предадат една по-различна гледна точка, така и хората, които подпомагат децата в нужда, са творци. Те имат възможност да сбъдват мечти, да променят животи. Приемните родители са творци, които работят със сърцата си. Това заяви в интервю за БГНЕС Лъчезара Паскалева, създател на Fusion Academy и ментор на отбора на фондация „За Нашите Деца” във Вечер на добродетелите.

За шести път фондация „За Нашите Деца“ организира благотворителното събитие Вечер на добродетелите, което ще се проведе на 6 октомври в Sofia Event Center от 19,30 часа. Каузата на вечерта е приемната грижа и неин патрон е Кристалина Георгиева. Под мотото „Сбъдни мечтата за семейство!“, Вечер на добродетелите ще набира средства, за да осигури висококачествена приемна грижа на 70 до 100 деца през 2016 г. 100% от средствата, набрани от събитието, ще бъдат инвестирани в каузата.

Лъчезара Паскалева е създател на центъра за изкуства и езици Fusion Academy, който подкрепя Вечер на добродетелите 2015. Екипът на академията развива цялостно уменията на децата чрез образователни методи и стимулира тяхната креативност.

Целият екип на Fusion Academy приема каузата на Фондация „За нашите деца” вече доста години подред. За нас не е ставало въпрос дали приемаме, или не тази кауза. Винаги сме знаели, че сме длъжни, ако можем и по какъвто начин можем да помогнем. Фондация „За Нашите Деца” винаги са ни вдъхновявали с професионализма и сърцето, с което работят, заяви Паскалева.

Екипът на Fusion Academy ще влезе в ролята на ментор по време на Вечер на добродетелите. Зад Лъчезара стоят хореограф и сценарист, които заедно ще направят едно по-интересно представяне от комбинация между танц и театър. „Чрез средствата на изкуството по емоционален начин ще покажем как едно дете би могло да се интегрира с помощта на обществото. Изкуството не се измерва с броя нарисувани картини, изтанцувани танци или представления. То се измерва с отношението, което влагаш във всяко нещо, което правиш, с търсенето и споделянето на красотата”, категорична е Лъчезара.

Тя разказа, че обикновено най-големите страхове на приемните родители са дали ще се справят и дали ще дадат добър пример на децата. В такива случаи им казваме, че никой не е перфектен. Най-важното са взаимоотношенията и това, което ще дадеш със сърцето си. В живота няма правила, важно е ти да си достатъчно искрен със себе си и с детето, което е срещу теб, пояснява жената. Тя добави, че и при децата има страхове. Изкуството е възможност те да излязат от страховете си. „Когато работим с деца от приемна грижа, не фокусираме проблема, а промяната, красотата и мечтата. Можем да помогнем на децата, останали без родителска грижа тази липса да не им остане травма за цял живот с разбиране, обич и присъствие. Важно е те да имат до себе си ключов възрастен, който не е задължително да е майка или баща. Всяко дете се нуждае от поне един човек, на когото да знае, че може да разчита”, добави още Лъчезара Паскалева.

За пореден път Вечер на добродетелите ще събере на едно място представители на бизнеса, дипломатическите и културните среди и ще ги обедини около своята кауза. Те ще имат възможността да се насладят на пет творчески изпълнения, в които участниците са пряко свързани с каузата на Вечерта – приемни родители, пораснали приемни деца, служители на фондация „За Нашите Деца“, представители на бизнеса, който дарява, и популярни журналисти. Така те ще докажат, че всеки може да помогне, когато е готов да даде от себе си.

Водещи на събитието са неговите традиционни лица Мира Добрева и Драго Симеонов, а благотворителното наддаване ще води Игор Марковски. Той ще предложи на гостите на събитието да се сдобият с предмети, принадлежали на тенис звездата Григор Димитров, диригента на Софийската филхармония Мартин Пантелеев, дипломати и популярни фигури от обществения живот.