Зам.-министърът на инфраструктурата, транспорта и комуникациите на Гърция Димитрис Каменос оставка едва няколко часа след полагането на клетва от новото гръцко правителство.

Така той може да влезе в историята с най-кратко пребиваване в правителството. Съставът на кабинета бе обявен миналата нощ, а тази сутрин правителството положи клетва. Димитрис Каменос влезе в кабинета от партньора на СИРИЗА в правителствената коалиция - партията "Независими гърци". Той е роднина на лидера на партията - Панос Каменос. Повод за оставката станаха обвинения в антисемизъм, расизъм и хомофобия от страна на няколко членове на управляващата СИРИЗА срещу Димитрис Каменос, позоваващи се на изказвания в "Туитър" през 2013 г.

Обвиниха го и в крайнодесни възгледи. Самият Каменос разпространи заявление, в което подчертава, че не носи отговорност за тези изказвания в "Туитър", където профилът му няколко пъти е бил хакнат. Според Атинската информационна агенция АНА, премиерът Алексис Ципрас се е обадил по телефона на Панос Каменос. Вечерта в профила в "Туитър" на министъра на отбраната се появи съобщение "До установяване на истината по случая с антисемитските и расистки изказвания зам.-министърът подава оставка". Вечерта Димитрис Каменос е подал искане за оставка, обяснявайки, че не иска да пречи на нормалната работа на правителството, съобщи АНА. Според неговото съобщение след обвиненията той се е обърнал към службата за борба с киберпрестъпността.

Нейни специалисти са проверили акаунта му, но безрезултатно. "Поставяйки като своя главна цел интересите на родината, нормалната работа на правителството и уважавайки оказаното ми от премиера доверие, аз подавам оставка от длъжността заместник-министър на инфраструктурата, транспорта и комуникациите. В същото време подавам в съда иск срещу неизвестни извършители и много скоро истината ще възтържествува", се казва в неговото изявление.