Във Върховния съд на Румъния започна процесът срещу действащия министър-председател Виктор Понта. Той е обвинен в корупция.

Понта не беше призован на първото заседание, то бе посветено на процедурни въпроси.

След среща с представители на Социалдемократическата партия министър-председателят отново заяви, че е невинен и отхвърли възможността да подаде оставка, подчертавайки, че Румъния се „нуждае от стабилност“. Лидерът на СДП Ливиу Драгня на свой ред подчерта, че Понта продължава да се ползва в подкрепата на партията.

Виктор Понта е начело на правителството от 2012 г. Той е първият румънски министър-председател, който трябва да се яви пред съда, докато заема този пост.

Понта е обвинен във фалшифицирането на 17 документа, съучастие в неплащане на данъци и пране на пари. Премиерът е заподозрян в получаването на подкуп за 55 000 евро от един от своите съучастници, който след това е станал член на неговото правителство.

Местните наблюдатели определят делото като най-шумното в активната кампания за борба с корупцията, която върви в Румъния през последните месеци под натиска на Европейския съюз. Президентът на страната Клаус Йоханис заяви, че имиджът на Румъния страда заради обвиненията, повдигнати на премиера.