Граждани специално се събраха днес пред паметника на Незнайния воин, за да отбележат Международния ден на мира, предаде репортер на БГНЕС.

На отбелязването бяха и представители на военно патриотичните съюзи, и беше прочетено обръщение на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун по повод Световния ден на мира. На паметника на Незнайния воин бяха поднесени венци и цветя.

В обръщението си Бан Ки Мун подчертава, че тази година отбелязването на деня на мира е само три дни преди откриването на срещата на високо равнище в ООН, когато ще се приемат Целите за устойчиво развитие и ще се отбележат официално 70 години от създаването на ООН. Работата на ООН нямаше да бъде възможна без партньорствата между правителствата, гражданското общество, частния сектор и многобройните граждански групи и неправителствени организации. Точно това прави сполучлив избора на тазгодишната тема на Международния ден на мира: „Партньорство за мир – достоен живот за всички”, заявява Бан Ки Мун.

Дружеството за Обединените нации в България се обръща към членовете си и към съмишлениците си с призива да отбележат този ден, всеки със своята мисъл и със своето действие, и да приемат символично близостта на датата 21 септември с тази на деня на нашата независимост. Битката за свобода винаги е била и битка за устойчив мир. В днешния ден на глобални предизвикателства е битка на всеки от нас – битка за мирно и устойчиво развитие на планетата ни.

Тази година Международният ден на мира се отбелязва във време на смъртоносни и дестабилизиращи конфликти в целия свят. Вместо да изпадаме в отчаяние, ние сме длъжни да поемем колективна отговорност, за да поискаме да сложим край на царящата в света жестокост и безнаказаност, подчертава Бан Ки Мун.

Аз призовавам всички воюващи страни да положат оръжията и да спазват глобален режим на прекратяване на огъня. На тях аз казвам: спрете убийствата и разрушенията и създайте условия за траен мир. Макар че изглежда безнадеждно отдалечена, мечтата за мир пулсира в живота на хората навсякъде.

Няма група, по-готова да съдейства за осъществяването на тази мечта, от днешните млади хора. Те принадлежат към най-многочисленото в историята на човечеството младо поколение, което е много по-съзнателно и сплотено. Аз призовавам всички правителства да инвестират повече в реализирането на потенциално значимия принос на младите миротворци на света.

Едновременно с това е необходимо да мобилизираме всички партньори, които споделят целта да постигнем мир. Всички неправителствени организации, верски групи и корпорации, са призовани да изиграят определена роля за постигане на социален прогрес, за защита на околната среда и за създаване на по-справедлив, стабилен и сигурен свят. За важността на това сътрудничество свидетелства темата на Международния ден: „Партньорство за мир – достойнство за всички”, заявява още генералният секретар на ООН.

Днес ние живеем в тревожно време, но пред нас има и големи перспективи. След няколко дни лидерите на страните от целия свят ще се съберат в Организацията на Обединените нации, за да приемат програмата за периода до 2030 г. – 15-годишен план за постигане на устойчиво развитие. Тя е от голямо значение, защото това ще се сложи началото на достоен живот за всички, когато бедността ще е в историята, а мирът ще е от първостепенно значение.

В Международния ден на мира, когато отбелязваме и 70 години от създаването на ООН, нека използваме възможността да постигнем целта, за която организацията беше създадена – да избавим бъдещите поколения от бедствията на войната, допълва още Бан Ки Мун.