Измамникът, който ряза с ъглошлайф касата с 268 000 евро и 18 000 долара в дома на "златната баба" Елена Ангелова в Първомай, се разплака като дете в пловдивския окръжен съд. "Моля ви, пуснете ме поне под домашен арест", поиска Албенко Методиев. Сълзите му се стичаха, когато неговата адвокатка Капка Гергинова пледираше пред магистратите, че в деня на задържането на Албенко съпругата му направила спонтанен аборт.

"Той трябва да се грижи за двете си деца и за болната си майка, която е с 80% нетрудоспособност", редеше защитничката, която бранеше и братя Галеви.

Тя атакува обвинението, че клиентът й, който е от Елин Пелин, и другият задържан -Борислав Димитров от Горна Оряховица, имат нещо общо с крупната измама, извършена на 8 септември в първомайския квартал "Дебър".

Според прокуратурата двамата са излъгали 80-годишната Елена Ангелова, че внукът й Ангел Янков е пострадал при катастрофа и се нуждае от спешна операция, за която са необходими 30 000 лева. Пенсионерката ги нямала в наличност, затова сама предложила на Албенко да разреже с ъглошлайф касата на внука й, вкопана под хладилника и печката. Методиев грабнал внушителната плячка, част от нея скрил в хасковското село Гарваново, а с останалите пари тръгнал към Севлиево, където трябвало да го чака Борислав Димитров. Двамата са заловени за по-малко от 4 часа, а валутата е веществено доказателство по делото и още не е върната на собственика. Междурвеменно НАП започна проверка за произхода на парите на Ангел Янков, които той е съхранявал в къщата на своята баба. Ще бъдат отворени банковите му сметки и сравнени годишните му данъчни декларации, за да се види дали има разминаване между доходи и стандарт на живот.

Защитата на Албенко и Борислав атакува защо прокуратурата не е изискала от БНБ левовата равностойност на въпросната сума. "Това опорочава обвинението", категорична е Гергинова. Според нея "някъде има "мозък", някой някъде нещо организира, но това не са хората тук в тази зала".

Прокурор Стефани Черешарова пледира, че жалбите на Албенко и Борислав са неоснователни и поиска окръжните магистрати да потвърдят постоянния арест на двамата, наложен от първата инстанция в Първомай. След 1-часово съвещание пловдивският съд реши да ги остави за постоянно зад решетките. Определението е окончателно. Методиев има зад гърба си 6 присъди за кражби и грабежи, а съучастникът му - седем, шест от които за измами.