- Г-н Веселинов, защо влизате в кметската битка и с какви очаквания тръгвате?
- Влизам в кметската надпревара, защото животът ми е свързан с Русе, една голяма част от него - 15 години, са били посветени на общината, а и защото никога не съм можел да бъда безразличен към проблемите на родния ми град. През последните години имаше няколко кметове, които избягаха, бих казал, направо дезертираха от поста си и избраха софийската кариера пред местната. Мисля да дам първия пример в обратната посока - да оставя столичната политическа сцена и да се върна обратно в Русе. Ще го сторя, защото мисля, че градът ни има нужда от друго управление, от един нов подход към хората, към приоритетите на общината. Всичко това ме мотивира да вляза с абсолютно сериозното намерение да бъда следващият кмет на община Русе. 
- Какъв ще бъде различният подход при управлението, ако русенци ви гласуват довереие?
- Основното, което се бърка, и това не е грешка единствено на сегашното ръководство на общината, нито пък само на тази община, е, че през последните години главното, което всички са се хвърлили да вършат, е да пишат проекти, да кандидатстват, да се усвояват едни пари. Правят го обаче, без да се държи сметка за това, как се изпълняват тези проекти и какво въздействие оказват те върху живота на населението, както и дали няма далеч по-важни неща на дневен ред за хората. 
Впрочем и усвояването на средства от ЕС не ни е силна страна - статистиката показва, че Русе е едва на 149-о място по този показател на глава от населението. Един немалък процент от хората гласуваха за настоящото ръководство на общината с идеята, че като е близко до управляващата тогава партия, Русе ще бъде бонифициран по някакъв начин. За съжаление, всички виждаме, че средствата отиват към други градове в Южна България, които се превърнаха във витрина на ГЕРБ. При нас обаче се случи обратното - обещаваха се пари за завършване на Спортната зала, които така и не се дадоха - даде ги друго правителство, говореше се за едни знакови проекти, които не се случиха, тоест има едно неглижиране на града ни като цяло, което трябва да бъде разчупено. Аз смятам, че не е въпросът да сложиш „наш“ кмет, а русенци да изберат кмет, който да знае как да защити техните интереси и да не се страхува да го прави. 
- Кои са най-сериозните проблеми на Русе според вас?
- През последните десетина години има някакъв култ към асфалта, бетона, докато най-важни за мен в града са хората. Големият проблем е, че не се обръща внимание на населението, на това, което го вълнува. Който и средностатистически русенец да хванете, ще ви каже едни и същи неща, които са проблем на Русе повече от десетилетие. 
Градът намалява всяка година с между 1000 и 2000 души, вероятно са и повече, защото много хора поддържат постоянна регистрация тук, но реално отдавна са в Испания, Германия и къде ли не. Ние сме градът на 300-левовите заплати. Стигна се и дотам, на среща с граждани, хората да се шегуват, че сме градът на спартанците, които като брой са също 300. Как изобщо  оцеляваме, не е ясно. Безработицата също е един много сериозен проблем, като включително и за квалифицирани хора няма работа. Това са 3-4 неща, които са ясни от години, посочени са и решенията, които би следвало да се търсят. В същото време, по някаква странна за мен причина, това е второ поред общинско ръководство, което няма никако желание да насочи енергията на управленския си екип именно в тази посока. Предпочита да направи няколко квадратни метра плочки, като всеки кмет, разбира се, си разписва името, ремонтирайки част от главната улица. Това всички ще го видят, ще дойдат в някакъв момент на центъра, ще цъкат с език, докато се разхождат по красивите, макар и мимолетни плочки, и ще се върнат в техните бетонни квартали с ужасна инфраструктура. Ще кажат, че все пак нещо се прави, но въпросът на едно управление не е нещо да се прави, а да се направи точно това, което да промени града и да подобри начина на живот на хората в него. 
- В този смисъл, какви грешки виждате в момента в управлението на общината?
- В последния мандат, откакто ГЕРБ взеха властта, нищо не се приемаше, ако е предложение на опозицията, тъй като трябваше категорично да се каже, че светът е разделен на наши и чужди. Ние сме чужди и не би следвало и най-доброто нещо, което предложим, да мине, за да се чувстваме зле, което едва ли е било най-добрият подход за русенци. Например последният ремонт на централната улица на настоящото общинско ръководство лиши града от почти 100 паркоместа. Предложихме да се задейства изграждането на подземния паркинг на Доходното здание. Няма да е тази година - казаха,- ще е следващата, от следващата стана по-следващата, ей така,  на инат. Липсва елементарна връзка между причината и следствието. Като затвориш едни места, е ясно, че ще има дефицит в паркирането. Няма причина да чакаш да ти открият проекта и едва тогава да започнеш да търсиш резервното решение. 
Символът може би на този странен начин за правене на ремонти е реконструкцията на бул. „Тутракан“, с която се хвалят управниците на Русе. Оказа се обаче, че тук велоалеите са снабдени със спирки в тях, с осветителни стълбове, така че всеки, който реши да кара колело, може да си разбие главата. Това са недомислици, които никой не може да защити като изпълнение. Една от основните цели на ремонта на „Тутракан“ бе да не се стига повече до наводнения по уличните платна. След последните дъждове обаче за пореден път се оказа, че булевардът прилича повече на плавателен канал, отколкото на градска пътна артерия. Когато някой не търпи критика и не приема тази критика, обикновено върши глупости, но явно дотолкова е влюбен в себе си, че те дори му харесват. 
Основните грешки на кметската управа в момента са, че не се търсят инвестиции. В последните шест-седем години няма нито един сериозен инвеститор, който да е стъпил в Русе, а по-лошото е, че нито веднъж не е прилагано и системно усилие, да бъде привлечен такъв инвеститор. Тук нещата всъщност са оставени на самотек. За съжаление, кризата удари голяма част от русенските производства и продължаваме да бъдем градът на ниските доходи. Статистиката в това отношение е безжалостна - като инвестиции на глава от населението сме далеч след Плевен, Велико Търново и редица други градове, които не би следвало да имат нашите икономически предимства. 
- Какви ще бъдат основните акценти в предизборната кампания и как ще мотивирате русенци да гласуват за вас?
- За мен основният акцент ще бъдат решенията, които ние предлагаме на съществуващите в Русе проблеми. Аз не се кандидатирам за кмет за първи път. Държа на едни и същи неща, които смятам, че са важни, дават резултати, и които би следвало да се случват. Това означава привличане на свежи капитали в Русе, изграждане на нови индустриални мощности. Такъв плах опит беше първият Индустриален парк, който направихме в едно далечно време, опирайки се на едно доста убедено дясно мнозинство в общинския съвет. Той, за съжаление, до голяма степен беше опропастен след това като идея, когато бяха пуснати за продажба парцелите в Индустриалния парк, просто за да се вземат едни пари, за да се похарчат отново за асфалт, плочки, бетон и всичко останало, вместо да се получат гаранции за реално работещи производства, за привличане на такъв тип инвеститори, които да осигурят заетост и доходи. Оттогава насетне като общински съветник съм се опитвал да прокарам неколкократно какви ли не идеи за развитие на общината - изграждане на нови индустриални зони, технологичен парк, общинско пристанище. Много отдавна предлагаме да се създадат туристически атракции, които да задържат туристите от круизните кораби, а не гостите на Русе да бъдат извозвани с автобусите до съседни градове. Това са все неща, които всеки път внасяме в Общинския съвет, обикновено никой няма нищо против тях, но в края на краищата никой не ги и върши. 
- Ако русенци ви гласуват доверие, кое е първото нещо, което ще промените в Русе? 
- Отношението към хората, към стопанските субекти, защото най-престъпното нещо в настоящия мандат беше разделението на гражданите, фирмите и неправителствените организации на свои и чужди. Един и същи кръг от фирми усвоява обществените поръчки, на общинска работа се назначават хора само с партийни книжки или с протекции на партийни другари. Това са абсурдни неща в 21 век. Не мога да понеса в нашата община да се приема маниерът, който ДПС наложи в смесените райони, където едва ли не на „нашите“ хора всичко е позволено, а чуждите трябва да се съобразяват с всичко и да внимават, защото може да имат неприятности. 
Първото нещо, което ще направя, ако седна на кметския стол, е да възстановя справедливостта в общината и справедливото отношение към хора, фирми, неправителствени организации и прочие. 
- Кои политически сили очаквате да ви подкрепят, ако се стигне до балотаж?
- Аз очаквам да ме подкрепят всички, които смятат, че в момента статуквото не е добро. Не ми е особено интересно кои политически сили ще ме подкрепят, въпреки че имам определени очаквания. Ръководствата не винаги представляват хората, тъй като често лидерите на формациите се омесват в странни коалиции и симбиози. Имам достатъчно широка подкрепа от русенци, независимо от техния цвят и партийна принадлежност. Гражданите, които заявяват, че ще ме подкрепят, са моята сила. 
- Защо избрахте да не сте водач на листата?
- Няма да бъде честно да се кандидатирам за общински съветник, ако няма да ставам такъв. 
- На какво мото ще заложите на изборите?
- Не сме го решили твърдо, но най-вероятно ще бъде „За мен важни са хората“, което ще бъде наистина основнaта идея на кампанията, защото може да имаме ремонтирани улици, площади и всичко останало, но ако няма хора, които да ги ползват, всичко това остава паметник на историята. Ако това не го разбере който и да е следващ управник на Русе, ще изостанем безнадеждно от другите си преки конкуренти в този район на Балканите.