Бежанската вълна изправя България пред сериозен здравен риск, каза във Велико Търново вирусологът д-р Радка Аргирова. "Децата на пристигащите семейства не са ваксинирани изобщо, тъй като техният национален имунизационен календар не работи. Не знаем с какво са заразени и какво могат да пренесат", предупреди тя. Голяма част от бежанците се ваксинират в турските лагери, но не са обхванати на 100%. Според вирусолога, единственият сигурен начин да бъдат предпазени българчетата е те да бъдат ваксинирани.

"Вече сме наясно, че бежанците нямат никакви ваксинации, което ще постави и редица финансови и организационни проблеми", каза членът на здравната комисия в парламента Нигяр Джафер. Според нея бежанската вълна е истинско изпитание за здравните системи на европейските страни.

Експертите участваха в мащабен здравен форум за ваксините в старопрестолния град. По време не срещата бяха поставени редица въпроси, сред които и настроенията срещу задължителните ваксинации в страната.

"Ние трябва да обучим нашите лекари, да им кажем ползите от имунизациите, какви са страничните действия и противопоказания. Всичко това трябва да почива на истинска научна основа и знание", обясни д-р Аргирова. Тя подчерта, че ваксината е единственият начин за предпазване от редица болести, особено от тези предавани по въздушнокапков път. "Ние не можем да се изолираме от живота - всички пътуваме в градския транспорт, ходим на кино, срещаме се с хора. Ние сме обществени същества", обясни вирусологът.тя съобщи, че в световен мащаб се разработват имунизации дори срещу затлъстяване, хипертония, диабет.