„Искам делото срещу мен да приключи, ще се споразумея за ефективна присъда, но просто не мога да стоя в ареста, докато няма кой да се грижи за тежко болната ми майка. Бях в затвора, когато баща ми почина, не искам да става така и с майка ми“, заяви за пореден път в съдебна зала 31-годишният Никола Г. по прякор Джобния и поиска да бъде пуснат от ареста в по-лека мярка за неотклонение.
Докато за 3 месеца и половина от задържането си затормозява делото с 4 обжалвания на задържането си в ареста, разследването няма как да приключи, посочи обаче прокуратурата. И обърна внимание, че въпреки забраната да атакува ареста си, Никола отново е обжалвал и във всяко гледане на мярката му съдът е обсъждал здравословното състояние на майка му. Жената е с множество заболявания и редовно влиза в болницата за лечение, а тепърва й предстои операция на ставата на крака. Според защитата тя е в безпомощно състояние и напълно обездвижена.
Младият мъж е вкаран за постоянно в ареста на 22 май с обвинение за разпространение на наркотици. В него са открити 4.4 грама марихуана за 24 лева. Заради дребното количество Джобния не спря да пита защо дилърът, от когото си е купил наркотика, не е задържан, а полицаите са хванали него. И зададе въпроса дали акцията е била срещу дилъри или срещу наркомани.
Джобния посочи, че 4 години и половина не е вършил нищо незаконно и след последното си излизане от затвора е поправен и превъзпитан. Оставала му само половин година, за да не се води рецидивист. Не е имал представа, че купуването на трева за лична употреба ще му донесе обвинение като за дилър.
Въпреки упоритото оспорване на ареста, Никола не успя да си издейства свобода и съдът отново потвърди, че мястото му е в ареста. Решението може да се обжалва.