Русенски адвокат с десетина години стаж изпаднал в доста конфузно положение, след като бил хванат, че е внесъл мобилен телефон на задържан в следствения арест, укрит в предварително издълбан тайник в дебел бележник - досущ като в евтин американски филм. 
Юристът, чието име редакцията не оповестява, защото се оказа, че извършеното от него не било престъпление, отишъл на свиждане на арестувания за кражби Цветан Ц. и му дал бележника, уж да си води записки по време на разпита в Районния съд, за което той бил доведен в Русе от затвора в Белене. След като напуснал килията обаче, Цветан веднага извадил телефона от скривалището и това било запечатано на охранителната камера. Съдебната охрана регистрирала измамата и успяла да спре адвоката преди да напусне сградата на Областната дирекция на МВР, където се намира арестът.
Случаят е докладван в Окръжна прокуратура, откъдето са уведомили русенската Адвокатска колегия. Предаването на мобилния телефон е грубо нарушение на правилата на адвокатурата, но само по себе си не представлява престъпление, уточниха прокурори.
Според показанията на адвоката той бил повикан в заложна къща в града, където му дали найлонов плик с тефтер, за да го предаде на арестант Цветан в качеството си на негов бъдещ защитник. Той обаче въобще не знаел, че в тефтера има скрит телефон.
Уведомен съм за случая и съм възложил проверка на адвокатския съвет. Повече от това не мога да коментирам на сегашния етап, каза вчера за „Утро“ председателят на адвокатската колегия в Русе Любомир Павлов, който бе командировка в София. Адвокати в Русе споделиха, че колегата им вече се опитвал да пусне връзки, за да повлияе на колегите си да потулят случая. 
Сигналът за случая беше подаден в „Утро“ от запознат със ситуацията, според когото арестантът, който е получил телефона, вече е правил опит за бягство и не било изключено нелегалният GSM да послужи за ново подобно начинание.