Детето ми е първокласник и искам да го изпратя на училище, замоли тричленния състав на Русенския окръжен съд 27-годишният Пламен И., който е задържан в ареста. Двамата с приятеля му Мирослав Д., на 20 години, бяха вкарани за постоянно зад решетките в петък заради това, че разбили кола в района на хижа „Приста“ и отмъкнали по-ценните неща от нея - дамската чанта с лични вещи, мобилен телефон и 400 лева. Мишената им бил „Ситроен“ на плажуващи наблизо хора, но след посегателството на 7 септември двамата бяха веднага заловени. Впрочем това е третата идентична кражба от коли в района, но дали те са отговорни и за предходните, тепърва предстои да се събират доказателства.
Пламен трябва да се грижи за детето си, затова трябва да бъде пуснат под домашен арест, а Мирослав не може да се храни и спи, откакто е задържан, затова заслужава свобода срещу парична гаранция от 1000 лева. И двамата няма да се укрият, нито да извършат други престъпления, категоричен бе адвокатът им.
Прокуратурата обаче подчерта, че от поведението на младите мъже въобще не може да се заключи, че са си взели поука от предишните осъждания и нямат критично поведение към погазването на закона. Затова трябва да останат зад решетките.
Досиетата им показват, че Пламен е рецидивист и вече е лежал в затвора, а другарят му досега се е разминавал с условно наказание.
Съдът прецени, че действително мястото и на двамата е в ареста и окончателно посече илюзиите им за свобода. Междувременно младежите вече са съгласни да направят самопризнанията за извършената кражба и да обсъдят варианти на споразумение с прокуратурата. В този случай законът ще е благосклонен към тях и могат да си издействат облекчени присъди.