Местните хора на остров Лесбос започнаха да се изнасят заради вълната от бежанци и хаоса, който продължава да цари по улиците. Хората бягат от войната, бомбите, убийствата и разрушенията. Единственото, което искат е нормален живот, а пътят към него е нелегален, скъп и опасен. И тръгва с лодка от турския бряг. Повече от 50 души са натоварени на нея. Който е успял, се е сдобил със спасителна жилетка. Другите може да се надяват, че няма да има проблеми при плаването, предава Нова тв.Понякога там, в ничията земя, се раждат нови съдби. Жена ражда близнаци в лодката, на която е имало още 78 души. Доскоро всички тези семейства са били като нашите - с дом, професия и приятели. От този момент нататък те стават бежанци - без държава, без дом и без ясно бъдеще. Въпреки това са щастливи, защото са свободни. 

А пътуването не става по-лесно, дори напротив. Става по-трудно и по-унизително за всички тези семейства. Те вървят по 70 км пеша на главния път на остров Лесбос. Никой не качва на стоп пътниците към свободата и въпреки това те са щастливи.

По пътя си те изхвърлят спасителните жилетки от лодките и спомените за ужаса от войната. В раниците си са събрали малко дрехи и цялата си надежда за по-добър живот.

"Първото място, на което отивам, е Гърция, после Германия или Белгия, не знам. Просто искам пак да уча медицина”, разказва Тарик.

И докато той мисли как отново да бъде студент, други мислят как да вземат парите му. И така всеки ден. Хиляди съдби се хвърлят със затворени очи във водите между Турция и Гърция. С надеждата, че на отсрещния бряг ще ги чака свободата.