„Познавам Николай Ламбаджиев от много години. Той е лежал няколко пъти в Психодиспансера в Ловеч. Не обичаше да работи и търсеше все да открадне нещо. И пред мен, и пред други хора Николай няколко пъти се е заканвал да убие, одере и ограби бизнесмена Явор Николов, а след това да избяга с парите в чужбина“. Това заяви в присъствието единствено на петчленния съдебен състав тайният свидетел по делото за убийство на търговеца на сребро Явор Николов, за което са обвинени русенецът Николай Ламбаджиев и софиянецът Пламен Миланов. От протокола от разпита стана ясно още, че Ламбаджиев завиждал на Николов, че е успял и има пари, докато той самият бил принуден да работи за него. Бизнесменът го наемал за различни услуги, като в повечето случаи му плащал по-малко от обещаното или му осигурявал мизерни условия на работа. Такава била ситуацията в Слънчев бряг, където двамата заминали да продават антики, но Ламбаджиев стоял гладен и живеел в нечовешки условия.
Освен тайния свидетел, вчера в Окръжния съд бяха разпитани още пет души. Повечето от тях дойдоха от София, където последно е живял Ламбаджиев. От техните думи стана ясно, че той е опитал да се отърве от джипа на убития Николов, като го заложи. Пред съда показания даде и последната приятелка на Ламбаджиев Петя Дишова, с която той живял на семейни начала в продължение на половин година. Именно тя е запознала двамата подсъдими, тъй като Миланов имал връзка с нейната най-добра приятелка Ема. От разпита обаче стана ясно, че Петя не е била в течение на действията на партньора си и въобще не е подозирала, че може да е замесен в убийство. Още преди деня на убийството, 25 юни 2012 година, отношенията между двамата били влошени. Изчезването на Ламбаджиев покрай тази дата, за което не дал никакви обяснения, още повече развалило връзката им и те били пред раздяла. После обаче той се върнал в квартирата им в центъра на София с големи изгаряния и мехури по краката, след което отново изчезнал. Този път за последно. Явно тогава Ламбаджиев се е отправил за Англия, където се предаде сам.
Засега споменаването на Пламен Миланов по отношение на убийството е съвсем бегло, като повечето свидетели дори заявяват, че не го познават. Вчера той поиска от съда да изиска справка от мобилния му оператор, която да покаже къде се е намирал в часовете около убийството на търговеца, както и дали е възможно технически в краткия интервал от време да извърши всичко, за което е обвинен, че и да стигне до Плевен, където е засечен. Исканията му обаче бяха отхвърлени, което доведе до гняв и недоволство от негова страна. На следващото заседание по делото се очаква показания да дадат приятелката на Пламен Ема, Росица, с която Ламбаджиев е имал 6-годишна връзка, както и споменатите от тайния свидетел хора. Освен това принудително ще бъде доведен от София Красимир Костадинов, който за втори път не се яви в съдебната зала, въпреки че е редовно призован.
Както „Утро“ писа делото за убийството на бизнесмена Явор Николов тръгна на 8 януари. Двете му сестри застанаха като частни обвинители, като 46-годишната Дария Иванова заведе и граждански иск срещу Миланов и Ламбаджиев за сумата от 100 000 лева. Обвинението твърди, че двамата са примамили бизнесмена със солидно количество бижута, за които нямали документи. Николов изявил желание да ги купи, а огледът на скъпоценностите бил планиран да стане на 25 юни 2012 година на Текето. Всъщност бижута не е имало, а користната цел на Ламбаджиев и Миланов била да убият търговеца и да му отмъкнат парите. Според прокуратурата, 35-годишният търговец е удрян яростно поне 25 пъти с чук в лицето и главата, след което е завързан със свински опашки, а малко по-късно трупът му е изгорен. В резултат от това двата крака на Ламбаджиев обгорели. Няколко дена след жестокото убийство Ламбаджиев се добрал до златни накити и скъпоценности на жертвата, но не споделил плячката със своя съучастник. Това предизвикало яростта на Миланов, който усилено търсил Ламбаджиев и му пращал заплашителни смс-и.