Единственото общо между прочутите Стриди Рокфелер и основателя на още по-прочутата фамилия Рокфелер - Джон Дейвис Рокфелер, е... зеленият цвят на богатството. Като доларите на най-голямата индустриално-банкерска фамилия и като соса за стридите, за който рецептата продължава да бъде тайна. Със сигурност обаче едно от най-скъпите ястия на света е кръстено на банкера, не защото е приготвено специално за него, а защото тайнственият сос е толкова богат на вкус, колкото и най-богатия американец по онова време.
Автор на това пиршество за небцето е шеф-готвачът Жул Алкиатор, а родното място - ресторантът „Antoine`s“ в Ню Орлианс. Жул е син на основателя на „Най-стария семеен ресторант в Америка“ Антоан Алкиатор. След две разочароващи години в Ню Йорк 27-годишният френски имигрант се премества в Ню Орлианс и през 1840 г. отваря собствен ресторант. Той съществува и до днес и е управляван от петото поколение наследници на Антоан Алкиатор. „Antoine`s“ има четиринайсет различни зали, от колониално комфортна, през изискана огледална до пищен барок. Дори обядът в този ресторант включва задължително тристепенно меню.
Най-известното ястие в менюто на ресторанта било измислено през 1899 г. Преди да стане главен готвач там, Жул шест години чиракувал при баща си Антоан под зоркото око на майка си. След това тя го изпратила във Франция, където той усвоявал тънкостите на френската висша кулинария в някои от най-големите кухни на Париж, Страсбург и Марсилия. Когато се завръща в Ню Орлианс, поема водещата роля на главен готвач в семейния ресторант. Френското му обучение обяснява и великолепния сос, който използва за най-прочутата си рецепта. Както обикновено става, тя била измислена случайно и под напора на обстоятелствата. Според легендата охлювите за една от популярните рецепти свършили и Жул Алкиатор ги заместил с местните стриди. Ядките на стридите сложил в едната им черупка и ги запекъл с масло, хлебни трохи и тайна пикантна смес от свежи подправки със зелен цвят. Оригиналната рецепта продължава да е тайна, затова днес ресторантите правят този сос предимно със ситно накълцан спанак. По тази причина истински Стриди Рокфелер се сервират единствено в „Antoine`s“.
Впрочем не е известно самият Рокфелер да е посещавал някога ресторанта и да е ял стридите с неговото име. Затова пък на изтънченото блюдо са се радвали над 2000 знаменитости, чиито портрети красят стените на „Antoine`s“, сред тях са президентите Франклин Делано Рузвелт, Калвин Кулидж и Хърбърт Хувър, папа Йоан Павел II, принцеса Грейс, херцогът и херцогинята на Уиндзор, актьори от величината на Карол Бърнет, Джуди Гарланд и Бен Кросби.