Надхитрил ли е търговецът Никола Стоянов закона, който забранява пушенето на закрити обществени места. Този казус предстои да бъде решен от Районния съд. Управителят на бар „Ниси“ до Русенски университет стана изключително популярен след публикация на „Утро“ за иновативния му подход за заобикаляне на забраната за пушене. Стоянов е разделил имота си от около 300 кв.м на две части, които са символично преградени с еднометров парапет. Единият кът е обзаведен с мека мебел и се води частна собственост на съпругата му, обозначен е с табели като такъв, което според търговеца го отписва от графата закрити помещения за обществено ползване. И тъй като е частен, собственикът му може по своя преценка да позволи или забрани на хората, които са в него, дали да пушат цигари, или не. В другата част са разположени маси за билярд и бар и това е обществената част или, иначе казано, заведението.
За да преценят обаче дали всеки може да влезе и да се разположи в частния имот, от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ са разиграли сценка. Тяхна служителка се е настанила на меката частна мебел, поръчала си чай, като никой не й попречил да влезе и седне в иначе личния имот. Инспекторката отговори на въпросите на съда, че нито е била канена на частно парти, нито пък на гости и не е забелязала в помещението домашно обзавеждане като печки, легла и играчки, каквито се намират в повечето апартаменти.
„Учебникарско заобикаляне на закона“ пък нарече иновативната стратегия на Стоянов защитникът на здравната инспекция Пенчо Милков.
Причина за необичайния съдебен казус стана акт на РЗИ, с който заведението е глобено в началото на декември с 1000 лева заради нерегламентирано тютюнопушене. Според Стоянов и адвоката му актът трябва да се отмени, тъй като клиентите са пушили в личния имот на съпругата му Миглена, а не в общественото заведение. Самата тя разказа, че е обяснила на проверяващите, че кътът с мека мебел е частна собственост и не подлежи на инспекция. Именно заради това твърдение седмица след проверката е разигран експериментът със инспекторката от РЗИ, за да се види дали всеки може да се настани в частната собственост.
Вчера самият Стоянов се защитаваше активно в съда и вземаше по-често думата от своя адвокат. Заради честите прекъсвания и коментари на изказванията на отсрещната страна съдът го отстрани от заседанието. Преди това обаче търговецът не пропусна да спомене популяризирането на неговата идея за заобикаляне на закона и обстойното му медийно отразяване. Публикацията за любопитния казус във вестник „Утро“ дори бе представена като доказателство в съда. Освен това, Стоянов подчерта, че видео за неговото заведение е било на първо място по гледане в Топ 40 в сайта за видеосподеляне vbox7.
Какво ще е решението на съда и дали студентите ще продължават да се наслаждават на възможността на пушат в билярдната зала, тепърва предстои да стане ясно.