Нови пукнатини се отвориха в стените и по пода на Художествената галерия преди няколко дни. Само за две седмици в една от залите на партера зловещите отвори достигнаха до два сантиметра. Един от пълзящите зевове минава на милиметри от противопожарното табло. Мраморните плочи на пода също се раздалечават застрашително и цепнатините между тях растат все повече. 
Новото бедствие се прибави към традиционните легени и пластмасови корита, които в РХГ с готовност изнасят и подреждат в експозиционните пространства при прогноза за дъжд. Сега обаче вече не е достатъчно да следят какво предвиждат синоптиците.
Тревогата за цялата конструкция на сградата е повече от сериозна. Затова директорът на галерията Елена Великова още на 30 октомври е направила поредния си доклад до кмета.
„Бедственото състояние на сградата, описано в предишни доклади, продължава с нови индикации за спешна необходимост от констатация на щетите и бързо решаване на проблемите“, се казва в изложението. „Мазилката се рони, стената и мраморната настилка пружинират, възможно е разместване на основни пластове в носещата конструкция на сградата“, бие тревога Великова. Според екипа на галерията в светлината на очакваните дъждове и снегове, при които влагата се стича по стените и влиза в основите на зданието, проблемът с новите пукнатини представлява сериозна заплаха за работата в галерията и за опазването на експонатите. Във фондовете на РХГ се съхраняват близо 3000 безценни платна, скулптори, пластики на майстори от различни периоди, припомни Елена Великова, която се надява на бърза реакция на Общината.
Най-пресните пропуквания започнали да се появяват преди около месец, точно по време на изложбата на чешкия художник Иржи Трънка, която премина под названието „В услуга на въображението“. Екипът на галерията обаче не иска да прибягва до „услугата на въображението“ и да си представи до какво биха могли да доведат в крайна сметка течовете, които са от години, и пукнатините - най-новия маркер за предстояща беда. А следващата година галерията се кани да празнува своята 80-годишнина. Дали ще има къде?