Високообразован, ерудиран и възпитан 30-годишен мъж от Букурещ е румънецът, който на 23 август вечерта мина през ходилото на полицай, отишъл да въвежда ред на кръговото кръстовище до Дунав мост.
Прокуратурата настоя младият мъж да бъде задържан под стража, след като на 27 август Районният съд му определи мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 1000 лева. Искането на обвинението пред окръжните съдии на втора инстанция бе мотивирано с факта, че Марко А. е чуждестранен гражданин и може да се укрие. Затова за по-сигурно трябва да бъде заключен в ареста.
Залата, в която се гледа искането за най-тежка мярка, бе пълна с костюмирани и видимо интелигентни близки и приятели на Марко - все хора, които е почти невъзможно да бъдат видени често в съда.
„След тази случка се преобърна не само моят живот, но и този на близките ми“, заяви румънецът, който не отрича, че е имал съприкосновение с полицая и не възнамерява да бяга от отговорност. Не очаквал обаче да бъде редом до най-тежките престъпници. Самият Марко е завършил международни финанси в университета в Тулуза. 
До инцидента на граничния пункт се стигнало, когато той и приятелката му се връщали от почивка в Гърция. Дългият път и още по-напрегнатото чакане в задръстванията, хаосът и липсата на организация на движението на Дунав мост, допринесли за неприятната ситуация. Тогава, малко след 19 часа, шофираната от изнервения румънец „Хонда Сивик“ не се подчинила на вдигната ръка на полицая да изчака, преди да се включи в движението. Вместо това продължила напред, при което колата минала през ходилото на 30-годишния униформен. Той паднал на земята, в резултат на което пострадала и ръката му. След преглед нараненият полицай беше освободен за домашно лечение.
В крайна сметка състав на Русенския окръжен съд сметна, че паричната гаранция е адекватна мярка за неотклонение за Марко и извършеното от него престъпление и не я измениха нито в по-тежка, нито в по-лека. Вместо това обаче увеличиха размера на гаранцията - от 1000 на 5000 лева. Решението е окончателно и бе посрещнато с видимо облекчение от Марко и близките му.