Възторжени и заредени с много чудесни емоции се завърнаха танцьорите от ансамбъл „Русчуклийче“ от участие в 12-ия фолклорен фестивал в сръбския град Зренянин. Поканата дошла от ръководителя на местния танцов ансамбъл и президент на фолклорния фестивал „Лала“ Радован Молдован. С него се запознахме и се сприятелихме още през 2012 година на друго подобно събитие в румънския град Дева, разказва художественият ръководител на „Русчуклийче“ Нели Гарвалова. Още тогава русенските танцьори получили покана да участват в сръбския фолклорен празник. И ето че това лято ударил часът „Русчуклийче“ да възстанови традицията си за участие във фестивала в Сърбия - преди 15 и повече години русенският танцов ансамбъл към Общинския детски център за култура и изкуство е записал две свои изяви в Зренянин. 
В тазгодишното издание на феста 
24-те танцьори от Русе били съставът, който представя България
В проявата, която събира хилядна публика в течение на четирите фестивални дни, взели участие също младежки танцови състави от Унгария, Словения, Румъния, Русия и Сърбия. Всяка вечер в девет часа на площада се препълваше от зрители, повечето от тях млади хора, които с нетърпение очакваха да започнат концертите, разказва Гарвалова. Всеки от съставите представял 45-минутна програма. Русенци включили в своите изпълнения разнообразни танци, които показват богатото фолклорно наследство от различните географски райони в страната. Очевидно си бяхме спечелили адмирациите на доста хора от публиката, защото на финалния концерт, в който всички участници се представяха с програми от по 20 минути, една 
фен група от първите редове след всяко изпълнение скандираше „Бу-га-ри!“ 
и с нетърпение очакваше нашата поява на сцената, казва хореографката. След русенското изпълнение не само фенгрупата, но и цялата публика настояла „Русчуклийче“ да излезе на бис. 
Освен в Зренянин русенци изнесли концерт и в близкия град Сириг, посетили и известния с минералните си извори град Темерин, дори успели преди концерта да се потопят в един от минералните басейни. Срещнали се и с кметовете на Темерин, Сириг и Зренянин. Направили разходка и до втория по големина град в Сърбия Нови сад. Не можеше да не ни впечатли навсякъде това, че въпреки кошмарните разрушения след войната в Сърбия никъде не са останали следи от тази трагедия, казва Нели Гарвалова. „Сгради, мостове и улици - всичко е възстановено, чисто, подредено, красиво. И друго прави силно впечатление - 
много млади хора, а обикновено семействата имат поне по три деца
И всички са ведри, радушни, сърдечни. Самият град Зренянин е много красив, много жив“, разказва хореографката. 
Интересно откритие направили русенци по време на своето участие в сръбския фолклорен празник. Фестивалът „Лала“ всъщност бил в рамките на ежегодния традиционен бирен фестивал в Зренянин, известен като „Бирени дни“. Но този фестивал не е само бира и един стил музика. Сцените са няколко - има една специално за фолклор, друга - за изпълнения на класическа музика, има и място за забавна, развлекателна музика. Организаторите на „Лала“ дори успели да заведат българите, унгарците, руснаците, словенците и румънците на 
концерт на прочутата сръбска певачица Цеца Величкович
Но различните стилове и забави не се бият една с друга, като заедно с това дават възможност на всеки да намери това, което ще го зарадва и ще му достави удоволствие, паралелно с пиенето на бира. 
Нови впечатления, нови приятелства, нови творчески контакти и възможности за следващи турнета и изяви - това е равносметката от сръбското лятно участие на „Русчуклийче“. Ансамбълът отново е получил покани за гостувания, но за жалост не е могъл да отвърне със същото, тъй като няма на какъв фестивал тук да покани на свой ред колегите си танцьори от европейските държави, като при това осигури настаняването и всичко останало, съпътстващо подобно гостуване - както правят сръбските и румънските им домакини. 
Сега танцьорите от ансамбъла са в кратка ваканция - до началото на новата учебна година и до началото на новия сезон, който започва на 1 октомври. Този сезон за „Русчуклийче“ ще премине под знака на 30-годишнината от създаването на състава. Вероятно концертът, с който ще отбележим нашия празник, ще се състои напролет, но още отсега ще започнем подготовката за него, увери Нели Гарвалова. И обеща изненада в програмата.