Афоризми на русенеца Хачик Лебикян са публикувани в престижната Антология на арменския афоризъм, съставена, преведена и издадена на сръбски език в Белград. Заглавието на антологията е „Близка далечина“ (на сръбски „Блиска дальина“), а съставителят е известният сръбски автор и преводач Александър Чотрич. Хумористът от Белград специално е поканил русенеца да участва в изданието, което вече е готово в електронен вариант, а през месец май предстои издателството „Српска реч“ в столицата на Сърбия да отпечата и хартиената версия. През 2019 година Александър Чотрич издаде на сръбски език алманаха „Трън и роза“, събрал афоризмите на 122 български автори от края на 19 век до наши дни. В него участваха девет русенски майстори на кратките остроумия, сред които бе Хачик Лебикян и очевидно е направил силно впечатление на издателя.
Това е първата антология на арменския афоризъм, която се издава на сръбски език, съобщава в предговора Александър Чотрич. Той цитира американския писател от арменски произход Уилям Сароян, който казва: „Не пиша на арменски, но гледам света на арменски“. 
Самият Чотрич признава, че с тази антология, в която са включени автори от Сърбия, България, Русия, Армения и други страни, се потвърждава истината, че арменският хумор е известен също толкова, колкото и арменския коняк. И привежда прочуто изречение на Уинстън Чърчил, който е казал: „Никога не закъснявайте за вечеря, пушете хавански пури и пийте арменски коняк“. 
Хачик Лебикян е един от тридесет и двамата автори в антологията, представен с близо 80 кратки афористични мисли. Русенецът е и единственият арменец от България, който участва в сръбската колекция от арменски майстори на късите остроумни изречения. 
Освен в антологията Лебикян е представен с афоризми също и в белградското списание за култура, наука и изкуства вестник „Жрнов“. Изречения на русенеца са публикувани в брой 18 на изданието. 
„В момента под печат е моя книга с афоризми с около 80 страници, заглавието е „Сол и пипер“, ще бъде илюстрирана с карикатури“, каза за „Утро“ Хачик Лебикян. Той е обещал на Александър Чотрич да му изпрати своята нова книга веднага, щом излезе от печат.
Ето част от афоризмите на Хачик Лебикян, включени в „Близка далечина“:
* Бягството от отговорност се е превърнало в маратонска дисциплина.
* Най-много бивши приятели имат бившите управляващи.
* Успяхме да хуманизираме отношението към животните. Наред са хората.
* Хората не искат да бъдат независими. Те искат сами да избират от кого да зависят.
* Неравенствата имат решение само в математиката.