Новият политически сезон в Народното събрание започна по традиция с декларации на парламентарните групи. В тях депутатите изредиха водещите си приоритети, както и критики към управлението на ГЕРБ, предаде репортер на БГНЕС.

Първи си изчете декларацията председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той подчерта, че през новия сезон промените в Конституцията и високото ниво на национална сигурност ще са водещи приоритети.

България успя да се съхрани като остров на финансова и политическа стабилност в региона, подчерта Цветанов, имайки предвид ситуациите в Гърция и Турция, които доведоха до нови избори в двете държави.

Задача номер едно е да се финализира работата по промените в Конституцията, отнасящи се за съдебната реформа. Промените в конституцията са възможни само с консенсус между политическите формации. Време е да се прави разлика между евтините солови изяви на някои политици пред медиите, и онези които залагат на модерно и работещо законодателство. ГЕРБ споделя мнението на правосъдния министър Христо Иванов, че е постигнат изключително добър междинен резултат, тъй като има предпоставки за продължаване на съдебната реформа на следващото ниво. Уверени сме, че усилията трябва да продължат в посока засилване на нетолерантността към корупцията по високите етажи. Бяха сформирани смесени екипи, които разследват всички сигнали за контрабанда и нередности, ощетяващи бюджета на държавата, отбеляза Цветанов. Той заяви, че водещ приоритет е и поддържането на високо ниво на национална сигурност. България по-активно трябва да отстоява националните си приоритети. Бежанците, които минават през съседни на България страни правят тази задача първостепенна. Целево трябва да се търси европейска помощ и подкрепа. У хората остава убеждението, че бежанците са тема табу, затова е важно да се говори пред хората открито. „ПГ на ГЕРБ няма да подкрепи промени на изборното законодателство в последния момент. На тези избори ГЕРБ отива, за да спечели 10-а поредна победа”, каза Цветанов.

Втори на трибуната излезе председателят на БСП Михаил Миков, който заяви, че една година е достатъчно време да си дадем равносметка за изминалия период. „Тази равносметка днес не изглежда никак радостна за България. Претенцията за реформи се опровергава от действителността, в която живеем и доматите са доказателство за това”, посочи Миков. Какво ни обеща управлението преди година-тези, които са гласували за тях ще бъдат честни с тях, каза той и продължи, че днес принципите на тази коалиция продължават да са неясни почти за никой. „Участниците в това мнозинство са различни през всяка сесия. Тази есен сигурно ще продължи да е така, но това не може да издига авторитета на НС”, добави лидерът на БСП. Той подчерта, че пенсионната реформа се състоя в това да се вдигне възрастта за пенсия. С обещаната реформа в здравеопазването, пък гражданите получиха разделяне на 2 - чиито заболявания са социално значими и такива, които ще плащат осигурителните си вноски, а после ще доплащат допълнително, защото заболяванията им са социално незначими. За реформата в образованието, Миков заяви, че БСП ще отстоява позицията си от предната сесия, за това, че не може оскъдните ресурси за обществено образование да се пренасочват и към частните училища.

„За една година правителството неглижира демографската криза. Очакваме Калфин да изпълни ангажименти за Стратегия за борба с демографската криза през този месец. Беше обещана реформа в енергетиката, която се изрази в увеличение на цените в тока, за бизнеса-повече, за гражданите-по-малко, но за всеки по нещо. Шуми се по темата за горивата. Правителството прехвърля отговорност върху някакви фактори, които са извън България-европейски и световни началници, които трябва да доведат до по-справедливо разпределение на печалбата от картелите на българския пазар”, добави Михаил Миков.

„Предстоят избори - за нас те не са боксов мач. Знаем, че много партии предпочитат спортните сравнения, особени на спортовете, в които има повече кръв, това докара гражданите да имат недоверие в централната и местната власт. В изборите има все по-малко политика, и все повече мускули и атракция”, каза още Миков.

От своя страна лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че днешното общество трябва да се обедини около хуманността към бежанците. „България и Румъния издигат телени мрежи. Срещу кого изправят телени мрежи, може ли ЕС да бъде затворен с телени мрежи – затворен ЕС означава мъртъв ЕС”, заяви Местан. ЕС на оградените телени мрежи означава смърт на европейските идеи – на хуманизма, свободата, толерантността и солидарността. Западните Балкани са изправени пред тежка криза, предвид социално икономическото положение в тези страни те не могат да приемат тази криза. Необходимо е точно тези страни да инициират създаване на европейска стратегия за солидарно поемане на тежестта на бежанска вълна, подчерта Местан. Югоизточна Европа и Западните Балкани са част от сигурността на ЕС и ние ще настояваме за нова стратегия за присъединяване на нашите съседи в ЕС, заяви той.

Ние сме категорични, че стабилността е преди всичко функция на идейната съвместимост и общите приоритети на управляващите партии- такива няма. Бихме приели че е стабилно управлението, ако има обща данъчна политика по отношение на управлението. Но ако след месец се наложи например ДПС да спасява плоския данък заради позицията на две от управляващите партии за преминаване към прогресивна скала на облагане, това управление трудно може да бъде наречено стабилно, заяви той. Вместо да вземете да се разберете и да определите общи приоритети вие избирате да компенсирате липсата на идейна спойка с друг източник на управляващо единение – разбира се това е ДПС, каза Местан. По думите му това не е програма за управление – антидепесе програмата ви е страст.

Съпредседателят на ПГ на РБ Радан Кънев също прочете декларация от името на блока от трибуната на парламента. От първия ден на 43-ия НС е ясно, че това НС или ще е терен на съгласието или ще има кратък безславен живот по пътя към нови предсрочни избори и задълбочаване на тежката политическа криза от последните години, заяви Кънев. Според него, постигането на политика на компромиси и политически морал в обществото е било най-тежкото предизвикателство пред този парламент, заради кризата, която изисква много сериозни морални измерения. „Единственият път за преодоляване на кризата на доверието има ясно морално-етично съдържание. От миналата сесия 43-ият парламент доказа, че политики на преговори и компромиси е възможна. Почти всички партии в това НС разбират, че в момент на дълбока криза в двете ни южни съседки, която доведе до предсрочни избори в тях, дълбока криза в Македония, 2 тежки военни конфликта и преместване на човешки маси, изкисква политическите сили в този парламент да могат да си говорят и да взимат необходимите решения за стабилността на държавата ни”, убеден е Радан Кънев.

Той е на мнение, че настоящата сесия трябва да даде отговор на друг въпрос, именно за цената на преговорите и компромисите и може ли политическата класа да съчетае политиката на преговорите, компромисите с повишаване на моралното ниво на българския политически живот, за да съхрани доверието.

„Дали ще използваме кризата около България, за да кажем ние трябва да бъдем стабилни, да седнем здраво на миндера на властта и да удържим тази власт, използвайки кризата около страната за задържане на властта или обратно-като всяко мъдро общество ще използваме кризата не само, за да постигнем стабилност, а за да постигнем развитие и да преместим България от най-изостанал член на ЕС към държава с изпреварващо развитие”, подчерта съпредседателят на ПГ на РБ. Той е на мнение, че 25 години по-късно не може да се оправдаваме с комунизма за собствената си корупция и безотговорност.