Учебниците за 8-и клас са най-скъпи. Това твърдят търговците на нови и стари учебници. Един учебник за първата година в гимназията излиза от 7 до 16 лв.
За да изпратят на училище осмокласник, родителите трябва да извадят поне 150 лв.

само за задължителната литература. За сравнение цените на книгите за следващия клас са от 5 до 11 лв. Разликата се получава, защото печатните издания за 8-и клас винаги са с цветни илюстрации и са отпечатани на хромова хартия. Това ги прави по-леки за носене, но и по-скъпи за производство. Също така от тях има по-малко бройки втора употреба, защото са в обращение от 2009 г., а тези за 9-и клас например се натрупват от 2001 г. насам и са все още за използване. Други образователни книги, които също се срещат по-рядко на пазара на употребяваните стоки, са по история и география в 10 и 11-и клас, защото във връзка с влизането на страната ни в ЕС са валидни само изданията след 2012 г. Дванадесетокласниците пък почти не купуват учебници. Взимат само математиката, българския език и христоматията по литература и си водят записки по всички останали предмети.

Тази годна промени в издателските цени на учебниците и помагалата няма. Но има много нови помагала за класовете с безплатни учебници от 1-и до 7-и включително. Най-скъпите помагала, т.е книгите, които съпътстват учебника, традиционно остават за първи клас. Те и необходимите материали за рисуване и чертане като темперни и водни бои, моливи, линии, пластилин струват малко над 50 лв. В тази сума не влизат тетрадките, раниците, учебниците по език, спортният екип или униформа, които са задължителни за много училища. Много от тези пособия могат да продължат да се използват в по-горните класове и това спестява пари на родителите. Езиковите учебници, като тези по английски език например, от 5-и клас нагоре са много по-скъпи спрямо предходните 4 години.

Според книжарите повечето родители избират за детето си учебници втора употреба

Първо се опитват да купят вече използван учебник и ако няма достатъчно добре запазен, чак тогава взимат нов. Учебниците втора ръка стуват 30% по-евтино. Борсите изкупуват използваните и добре запазени книги на 50% от първоначалната им стойност. Ако те не са добре съхранени, цената им пада до 30%. Напоследък почти няма учебници в лошо състояние. “Учениците вече не драскат, не късат страници и не ги поливат с каквото и да било, защото така ще им вземат повече пари”, твърдят от бранша. Често се случва един и същи

учебник да мине през дадена борса 6-7 пъти

Продавачите на учебници разказват, че все по-често при тях идват семейства с близнаци или с по 3-4 деца. Родителите им обясняват, че винаги записват малчуганите в едно училище с надеждата, че всяка следваща година ще са им необходими едни и същи материали и ще могат да ги използват всичките им деца едно след друго.