Нека за пореден път покажем и докажем, че българите сме добри и милостиви хора, които независимо от тежката ситуация, която държавата предлага, когато ни трябва помощ, заставаме един зад друг. Такъв повод е благотворителният концерт в помощ на Мирелла Събева, който ще се проведе на 11 септември в Зала 11 в НДК от 19.00 часа, предаде БГНЕС.

Инициативата официално е кръстена „Приятели за Мирелла” от три жени - Мария Василева, Румяна Тодорова и Антоанета Пенчева – най-близките приятелки на Мирелла Събева и са до нея в трудните моменти, или, както повече им отива да бъдат наречени - земните ангели на Мирелла.

Историята на 47-годишната Мирелла започва на 17 октомври миналата година, когато тя претърпява операция при, която е премахнат аневризъм в мозъка по време, на който получава исхемичен инсулт. Последствията от инсулта довеждат до пареза на левите крак и ръка на Мирелла. Към момента, обаче нещата вървят много добре и Мирелла Събева вече е на крака, въпреки диагнозата на лекарите, които не са дали никакви шансове за това. „Не приехме тази диагноза и никога няма да я приемем и за в бъдеще. Минахме през няколко различни невролози, които ни даваха отрицателни отзиви. Докато накрая не намерихме невролога, който ни даде правилния път, той регулира правилно лекарства и започнахме сериозна рехабилитация, хомеопатия, кинезитерапия, помощ от психолози и психоаналитици. Когато човек е преживял нещо такова има нужда от всякакъв вид подкрепа, каквато може да му бъде предоставена. Опитахме се да я подкрепим духовно, доколкото можем”, сподели една от приятелките на Мирелла - Мария Василева.

„С Мирелла се познаваме отдавна. Тя е себераздаващ се човек. Човек на доброто, който през целия си живот е правил добрини и сега това добро му се връща, чрез подкрепата на хората. Най-важното е, че тя е по-добре и дано след месец, два, три до 10, да бъде все по-добре и да може да се обслужва самостоятелно и да бъде самостоятелен човек, както всички нас”, заяви приятелката на Мирелла.

Мирелла е направила първите си опити да стъпи отново на крака преди около 2 месеца с нейните двама последни рехабилитатори. Заедно с нея те градяха всеки ден стъпка по стъпка - от палчето, до петичката, първата, втората стъпка, как да е правилна походката, каза Мария.

„Чувството, когато приятел е в беда и нещо се случва трябва да е целенасочено и да води до позитивен характер. Всички хора, не само ние трябва да сме непримирими до край, защото доброто ще спаси света. Ако правим добрини и се отнасяме с приятелите си по-възможно най-добрия начин, по който можем, светът ще стане по-добър. Без значение кой какво казва добротата и приятелството между хората ще бъдат винаги на първо място и най-вече борбата, защото това е най-важното-да се пребориш с непреборимите неща в живота”, заяви още Мария Василева.

Тя и останалите близки на Мирелла решили да направят и дарителска банкова сметка, в която техни и нейни приятели ежемесечно вкарвали средства, за да може да се преодолеят най-вече разходите по лекари и специалисти. Освен това те са направили до момента и три благотворителни „партита”, като на тях са събрали около 2000 лeвa.

Благотворителният концерт в помощ на Мирелла ще се проведе на 11 септември в зала 11 в НДК от 19.00 часа. Част от артистите, които ще вземат участие в концерта са - Владо Димов, Дичо, Весела Морова, Ралица Бежан, Йоана Буковска, Мариана Йотова, Филип Аврамов, Николай Станоев, Лео, Светльо и Цвети от Експоуз, Ника Любецкая, ансамбъл Чинари. Идеята на концерта е да се плати фактурата на болницата за лечението на жената, която е на стойност 29 000 лeвa. От тях НЗОК пое 10 000 лeвa и остава да се съберат 19 000 лeвa.

„Голяма част от средствата са събрани и се надяваме с този концерт да съберем останалата част, доколкото е възможно. Самите изпълнители абсолютно благотворително, без никакъв проблем пожелаха да бъдат съпричастни и да се включат с помощ за Мирелла, за да става тя все по-добро и по-добре. Освен изпълнителите, залата също ни беше отдадена безвъзмездно, както и цялата организация за концерта. Към, когото да сме се обърнали в България, не ни е било отказано. В България, все още има добри хора, които помагат и дават, каквото е необходимо за благотворителност и каузи, които са изградени по този начин”, заяви още Мария. /БГНЕС

-----------------

Инициативата "Приятели за Мирелла" е благотворителен концерт е и на сдружение "Изкуство за живот", които са се посветили на идеята чрез музика, танц и други артистични инициативи да помагат на хора в нужда. Билети на касите на НДК и чрез http://www.ticketportal.bg/

Банкова сметка 1 в помощ на Мирелла:

Мирелла Иванова Събева/Mirella Ivanova Sabevа
Инвестбанк АД/Investbank Plc
IBAN: BG11IORT73771006089400
BIC: IORTBGSF


_____________________

Банкова сметка 2 в помощ на Мирелла:

Alpha Bank Bulgaria Branch
Bank address: 99, blvd. Tsarigradsko shose, Sofia, Bulgaria
BIC code: CRBABGSF
Beneficiary`s name: Tatyana Nikolova Yordanova
IBAN : BG18CRBA98981030051657