Цената на застраховката "Гражданска отговорност" ще бъде обвързана с допуснатите от шофьора нарушения. Общата система бонус-малус, при която шофьорите без нарушения плащат по-малко за полицата, а нарушителите - повече, най-вероятно ще заработи у нас от 2016 г.

Досега създаването на системата беше невъзможно заради липсата на обща информация.

От юни тази година застрахователите са длъжни да подават данните за произшествията на клиентите си към Гаранционния фонд. Преди време зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн обясни, че за въвеждането на практиката бонус-малус е необходимо данните за причинените катастрофи да се съберат в единна система. Тази система обаче реално се изгражда едва от няколко дни, пише в. "Сега".

И в момента повечето компании прилагат бонус-малус, но само на база на своите собствени данни. В скоро време отстъпките ще могат да се прилагат общо за целия застрахователен пазар.

Така например, ако сега на един клиент му е завишена сумата заради нарушения, той се маха от компанията и отива в друга, в която нямат данни за прегрешенията му. Когато всички компании знаят, че той не е добър водач, ще му предлагат по-висока цена.

Промените в кодекса предвиждат както да се увеличи обхватът на застраховката, така и да се завишат максималните суми, които застрахователите изплащат като обезщетения при катастрофи. Предлага се например от 2016 г. застрахователи да изплащат обезщетения при щети заради влошено здраве на водача по време на движение, щети от одрасквания и от отварянето на врати по време на движение, както и когато колата е спряна.

Предвижда се още за смърт на пътя или телесно увреждане сумата за обезщетението да се вдигне до 10 млн. лв. дори при един пострадал. Сега сумата за едно пострадало лице е 2 млн. лв.

Според КФН цената на "Гражданска отговорност" се формира по пазарен механизъм и се определя от застрахователите. КФН не разполага с информация за намеренията на застрахователите да променят тарифите си по които и да е застраховки.

Преките и косвените загуби от катастрофи средно за година у нас са близо 480 млн. евро. В тази сума влизат медицински разноски, разходи за увредените автомобили и плащания по инвалидизация на пострадалите. Това показват данни за 2012 г.

За последните 10 години по пътищата у нас са пострадали 100 542 души. От тях 9 852 са загинали, а 90 690 са ранени.