Известният американски актьор и сценарист Мат Деймън разказа в интервю за „Лайвнюз.ру” за трудностите, възникнали при заснемането на новия кинохит на Ридли Скот „Марсианец”. Също така той сподели мнението си за съвместния глобален проект на руския милиардер Юри Милнер с физика Стивън Хокинг за търсене на извънземни цивилизации.Актьорът, носител на „Оскар” за филма „Добрият Уил Хънтинг” изрази в разговора мнението си, че човечеството не е намерило засега братя по разум във Вселената само поради една причина, а именно заради своята агресивност. Другите цивилизации засега просто не желаят да влизат в контакт с хората, защото те водят много жесток начин на живот. 

— Стивън Хокинг е далеч по-умен от мен, но аз си мисля, че ако съществува живот на някоя друга по-развита от нашата планета, то те чакат да настъпи времето, когато ние ще сме претърпяли по-голяма еволюция. Трябва да станем по-малко жестоки и те да поискат да се свържат с нас. Ние сме достатъчно опасен вид в момента, — заяви актьорът.

Освен това Мат Деймън честно си признава, че засега не е готов да използва сюжета от филма „Марсианец” в реалния живот и да стане участник от проекта „Марс-1” като присъства в експедиция до „Червената планета”. 

— Струва ми се, че това е твърде амбициозно. Може би бих могъл да участвам в „Марс-2”, — каза Мат.