Контролът над собствениците на домашни кучета ще бъде засилен, информира вчера зам.-кметът по комунални дейнисти Свилен Иванов. Поводът е жалба от гражданин, че собствениците на ротвайлер го разхождат без намордник.
В наредбата за домашните любимци изрично е записано, че животното не бива да се оставя без надзор, да се извежда без повод, а за агресивните породи кучета - и без намордник. Освен това собствениците или придружителите на четириногите са задължени да почистват фекалиите им, да внимават кучето да не заплашва хора и други животни. При всяко извеждане на разходка те трябва да носят ветеринарно-медицинския паспорт и регистрационната карта на любимеца си. При нарушаване на разпоредбите санкцията е 100 лева, а при повторното им погазване - 200 лева.
От общинския отдел „Екология“ припомнят, че в Русе вече има обособени зони за свободна разходка на кучета в двата русенски парка. А с кметска заповед са определени забранените зони за разходка на кучета. Това са териториите около детски, учебни и лечебни заведения, детските площадки, градините „Дунав“, „Батенберг“, „Оборище“, „Аспарух“, пл. „Св. Троица“ и „Свобода“, в Парка на младежта - от Вазата до розариума, в Парка на възрожденците - около Пантеона. На всички места, където разходката на кучута е забранена, има съответните знаци.