Президентът на Полша Анджей Дуда, който встъпи в длъжност само преди три седмици, се оказа в центъра на огромен скандал, съобщи ТАСС, цитирайки публикация в сп. “Нюзуик”.

По данни на списанието, докато е бил депутат, Дуда е пътувал за сметка на парламента до град Познан, където бил лектор в частно учебно заведение.

Президентът е ходил до Познан в периода 2012-2014 г., като за транспортните разходи със самолет и престои в хотели е похарчил общо 11 хил. злоти. В изявление от канцеларията на Дуда отрекоха всички обвинения.

Във връзка с изтеклата информация окръжната прокуратура във Варшава започна проверка за извършена измама. Ако прокурорът, проверяващ фактите, съдържащи се в материала със заглавие “Неудобни условия”, намери доказателства за престъпление, президентът ще бъде съден.

Междувременно зетят на покойния полски държавен глава Лех Качински бе арестуван по подозрения в незаконно присвояване на около 13 милиона злоти (3 милиона евро) от държавен фонд за хора с увреждания.

Марчин Дубенецки, който е адвокат, е женен за Марта Качинска. Тя е единствената дъщеря на Лех Качински и Мария Качинска, които загинаха при самолетна катастрофа през 2010 г.