20-годишният студент задочник в Русенския университет Мартин Маринов от Добрич, който превърна разходката по кея в шок за мъж и жена, вече получи окончателна условна присъда. 
Екшън сцената от 11 август в крайна сметка приключи неблагоприятно за самия нападател, след като кавалерът на дамата го надхитри и го просна на земята, докато дойде полицейски екип. Въпросният вторник  Мартин, с кърпа през лицето и газов пистолет в ръка, пресрещнал 47-годишен мъж и приятелката му на алеята под Музея на Баба Тонка. Той насочил пистолета към тях и им заповядал да му дадат всичките пари, злато и ценни предмети, които носят.
Мъжът обаче запазил самообладание, подал 250 лева, мобилния си телефон и фотоапарат, и когато въоръженият грабител посегнал да ги вземе с едната ръка, той хванал другата, в която бил пистолетът. Двамата се сборичкали, здраво сложеният мъж с няколко хватки избил оръжието от ръката на нападателя, повалил го на земята с няколко удара и го затиснал с коляно. В това време приятелката му вече била подала сигнал на спешния телефон 112. Екип на Първо районно пристигнал за минути. Полицаите откарали провалилия се бандит в управлението, където станало ясно, че пистолетът е газов, а пълнителят е зареден със сигнални патрони. Отделно у младежа са намерени и газови патрони.
На задочника по специалност „Земеделска техника“ предстои да бъде втори курс в университета. Паралелно с обучението, Мартин работел като барман. Данни по делото сочат, че студентът се решил да извърши престъплението, тъй като дължал 5000 лева на лихвар. Въпросният вторник трябвало да се издължи на кредитора си, но не разполагал със сумата. 
Точно 10 дена след опита за грабеж и мигновеното му вкарване в ареста, Мартин се сдоби с присъда. Той направи пълни самопризнания за деянието си, обясни, че със сила и заплахи е искал да отмъкне дамската чанта, фотоапарата, мобилния телефон и 250 лева в брой, които носели двете жертви. Така студентът се договори с прокуратурата да изтърпи 1 година и половина условно с 4 години изпитателен срок. Със сключеното споразумение между обвинението и защитата делото срещу пишман-грабителя се счита за решено и се прекратява. Мартин ще трябва да се раздели с газовия си пистолет и деветте патрона, открити у него. Те ще бъдат конфискувани. Присъдата е окончателна.