Един именит български композитор - Панчо Владигеров, и един от най-популярните и най-изпълняваните съвременни композитори в света - роденият в графство Уелс в Южен Уелс Карл Дженкинс, превърнаха в истинско събитие концерта на Русенската филхармония в понеделник вечерта.
Още преди първата част десетки правостоящи внимателно оглеждаха запълнените до предел редове в Голямата зала в Доходното здание с надеждата да открият някой да не е успял да дойде на концерта, но повечето надежди така и останаха напразни. Името на солиста в Третия концерт на Панчо Владигеров -
пианиста със световна известност Людмил Ангелов
бе привлякло като магнит ценители, почитатели на класическата българска музика, но също и немалко млади дарования от Националното училище по изкуствата, които трепетно наблюдаваха всяко движение на ръцете на виртуоза върху клавишите на рояла. „Сюрприз и подарък за фестивалната публика е изпълнението на концерта от Людмил Ангелов, който преди няколко години е осъществил запис на петте клавирни концерта на Владигеров за английската компания Toccata Classics и е известен с упорството си да представя българската клавирна музика по света“, казва за събитието директорката на НУИ „Проф.Веселин Стоянов“ Мария Дуканова.
Бурните аплодисменти, с които публиката приветства изпълнението на госта, и последвалият бис по същество се превърнаха в своеобразен пролог към втората част на концерта, в която за първи път в България прозвуча пълната версия на Месата за солисти, хор и оркестър на Карл Дженкинс „Въоръженият човек“. Произведението на знаменития уелсец, който от 2008 г.
фигурира под номер 1 в Топ 10 на живите композитори
/впрочем, именно с тази меса/ и е удостоен със званието командор на Превъзходния орден на Британската империя, е написано от Дженкинс за посрещането на Милениума. Задачата му е възложена от Кралския оръжеен музей в английския град Лийдс. В началото на своята кариера роденият през 1944 година музикант е известен инструменталист, свирещ джаз и джаз-рок на саксофон, клавишни и обой, макар обоят да е необичаен за джазовия контекст. Пробивът му в ролята на композитор идва с кросовърния проект Adiemus, изпълняван от Дженкинс в Япония, Германия, Испания, Финландия, Холандия и Белгия, а също и в лондонската концертна зала „Албърт хол“. Жанровете, в които Дженкинс работи сега, са в широкото ветрило на прогресивния рок, ню ейдж, класическата музика и джаза.
Творбата The Armed Man е мащабно музикално платно, създаващо алюзията с дивен и злокобен средновековен гоблен, в който изпъкват ярки и въздействащи детайли, свързани с антивоенната тема в измеренията й през различните периоди от съществуването на човечеството. Замислена като католическа меса, в нея са вплетени ракурси, които са характерни за многоликите конфликти между различните религии в света, породили най-страшното цивилизационно изобретение - войната.
Отчетлив тропот на крака предхождаше началото
на изпълнението, при което на сцената бяха само оркестърът и хор „Дунавски звуци“. Пожелавам ви никога да не чувате този звук на живо - звука на войната, обърна се към публиката диригентът Найден Тодоров. „Защото във всяка война има само един победител - смъртта. Звукът на войната в Косово е потресъл композитора Карл Дженкинс. Но днес отново този звук витае над Европа. Затова ние идваме с нашето послание - послание за мир“, каза Тодоров. И вдигна палка към музикантите и хора, които започнаха изпълнението със старата военна песен „Въоръженият човек“, звучала по времето на последния херцог на Бургундия Карл Смели в средата на 15 век.
Изключително въздействащо и проникновено беше изпълнението още на първата молитва в произведението - мюсюлманската. На сцената излезе
17-годишният младеж Ертан Марем, който накара публиката да настръхне
с прецизното си пеене на молитвените слова от Корана. Марем, който е родом от Исперих и е ученик в 11 клас на Средното общообразователно духовно училище в Русе, се вписа по най-адекватния начин в цялостното мощно и професионално представяне на месата на Дженкинс и заслужено предизвика след финала поздравленията от диригента Найден Тодоров и солистите на Русенската опера. Линията на молебствията бе продължена с католическа молитва в изпълнение на мецосопрана Андреана Николова, а малко по-късно басът Пламен Бейков разлюля публиката с покъртителната еврейска молитва El Male Rahamim. В последвалите части на творбата на Дженкинс хор „Дунавски звуци“ и оркестърът редуваха смирение и потрес, като извикваха във въображението гневни пламъци, индийски погребални факли, кошмарите на военните действия и прозрачната тишина на мира. На екран над сцената текстове и кадри припомняха
библейски притчи, картини от Освиенцим и Треблинка, атомния взрив над Хирошима
а на финала - детски лица и сплетени в хоровод ръце.
В изпълнението се включиха и солистите на операта Даниела Караиванова /сопран/, Александър Баранов /тенор/ и Момчил Миланов /бас/, а също и детско-девическата хорова школа „Дунавски вълни“ към Общинския детски център за култура и изкуство. Всички те получиха заслужени аплаузи от публиката, възхитена от фестивалното събитие. Участниците в него обаче нямаха време да се радват на успеха - още вчера сутринта те отпътуваха за София, където снощи представиха месата „Въоръженият човек“ в зала „България“ на друг културен форум - Европейския музикален фестивал в София.