Софийската музикална публика ще чуе за първи път месата „Въоръженият човек“ на съвременния уелски композитор и диригент Карл Дженкинс. Премиерата на една от най-интригуващите му творби столичани ще чуят благодарение на Русенската филхармония. За русенци първото изпълнение на месата бе през септември миналата година. То ще бъде представено отново на 24 март в Доходното здание в рамките на фестивала „Мартенски музикални дни“. Ден по-късно музиката на Дженкинс ще прозвучи и в столичната зала „България“, където от вчера тече 14-ият Европейски музикален фестивал.
Както в Русе, така и в София на диригентския пулт ще застане Найден Тодоров. В изпълнението на месата „Въоръженият човек“ са ангажирани също солистите на Русенска опера Даниела Караиванова /сопран/, Андреана Николова /мецосопран/, Александър Баранов /тенор/, Момчил Миланов /бас/, както и хор „Дунавски звуци“ и детско-девическата хорова формация към Общинския детски център за култура и изкуство „Дунавски вълни“.
И в двата концерта ще вземе участие и световно известният пианист Людмил Ангелов. В Доходното здание  той ще изпълни Концерт за оркестър и пиано номер 3 на Панчо Владигеров, а в зала „България“ - Първия концерт за пиано и оркестър на Шопен.