Русенските меломани отново са изправени пред реалната ситуация да бъдат лишени от едно очаквано докосване до артистизма на филхармониците, които под палката на маестро Емил Табаков трябваше да поднесат блестящ концерт с участието на виртуоза Светлин Русев. 
Концертът е предвиден за 4 декември, а програмата включва Паганини и Италианската симфония на Менделсон. На фона на десетки отложени, преместени за друга дата и категорично отпаднали концертни и сценични изяви на артистите от Русенската опера, предстоящото изпълнение на оркестрантите с двете звездни имена на талантливи русенци караше ценителите да предвкусват удоволствието от предстоящото изживяване. 
„Първоначално планирахме да направим „Кармина Бурана“ под диригентството на Емил Табаков. След това обаче стана така, че половината от хористите в хора на операта се разболяха и „Кармина Бурана“ стана невъзможна. Тогава се обадих на Табаков, за да обмислим кое друго произведение да представим, в което хорът да не участва. Така стигнахме до идеята да поканим Светлин Русев, който се отзова с готовност за концерт в родния си град. И сега имаме подписани договори с двамата прочути артисти, Светлин вече има купен билет за България, но ето че се изправяме пред заплахата този концерт да не се състои“. Това каза в коментар за „Утро“ директорът на операта Иван Кюркчиев. 
Той все пак таи някаква смътна надежда да се случи чудо и жадуваният от публиката концерт да се състои.
„Чакаме до петък, за да чуем конкретните мерки, които ще бъдат въведени със заповед на министъра на здравеопазването, който настоява за по-строги ограничения във всички дейности“, добави Кюркчиев. 
„Да, изчакваме до петък, макар че надеждите не са големи“, каза и началникът на отдел „Култура“ в Общината Ива Чавдарова. Тя не скри, че се чувства покрусена от поредното „запечатване“ на събитията от културния календар.
„Годината е кошмарна, толкова добри замисли се провалиха. На следващата редовна сесия на Общинския съвет трябваше да се гледа предстоящото издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни“, но сега, при положение че предстои ново замразяване на всички такива форуми за следващите четири месеца, направо не смея да си помисля какво предстои да се случи и с „Мартенските“, сподели притесненията си Чавдарова.
Както читателите на „Утро“ знаят, през март 2020-а поради въведените ограничения в хода на пандемията с Ковид-19 провеждането на 60-ото издание на фестивала първо се отложи за септември, а след това се измести за март 2021 година.
„И аз не виждам как ще станат следващите „Мартенски музикални дни“, призна печално и Иван Кюркчиев. 
„Обстановката е изключително сложна, всички виждат как расте броят на заболелите от коварния вирус и как нарастват рисковете и за гражданите, и за лекарите“, коментира заместник-кметът Енчо Енчев. Вчера той бе на работа за втори ден, след като пребори повторно заболяване с Ковид-19, от което се лекува в болница, а след това и доста време се възстановява на домашно лечение. „На първо място е здравето на хората, така че нямаме право да рискуваме. Още в понеделник обсъдихме това с директора на операта Иван Кюркчиев. Сега очакваме решението на Министерски съвет, което най-вероятно ще потвърди предложението на здравния министър за по-строгите ограничения и колкото и да не ни се иска, може би ще се лишим от този прекрасен концерт“, предположи с голяма доза сигурност Енчев.