Министърът на културата Боил Банов разгледа пораженията, нанесени от поройните дъждове върху сцената на Русенската опера. Той направи това в петък следобед, когато пристигна в Русе, за да се срещне с представители на културни институции в града. Министър Банов потвърди казаното от него вечерта, когато му се обадих, докато на сцената валеше като из ведро, разказа за „Утро“ директорът на операта Иван Кюркчиев. Тогава Банов беше уверил оперния шеф, че министерството ще поеме разходите за спешния ремонт на покрива. Завчера той обещал, че МК ще плати също и ремонта, който се налага да бъде направен и в зала „Филхармония“, където дъждът показа несъвършенствата, оставени от предишни „майстори“. Според Кюркчиев разходите няма да са колосални - необходимите пари ще са вероятно в рамките на десетина хиляди лева. 
За първата визита на министъра на културата в Русе медиите не бяха известени, а когато самите те научиха, стана ясно, че от ГЕРБ не предвиждат журналисти да получат достъп нито до самия Банов, нито до срещите, които ще провежда. По-късно се разбра, че той е разговарял и с директорите на кукления и на драматичния театри. А надвечер в петък е била проведена срещата с шефове на културни институции и читалища. В нея са взели участие също зам.областните управители Валентин Колев и Свилен Иванов и депутатите от ГЕРБ Пламен Нунев, Светлана Ангелова и Андриан Райков. 
Министър Банов уверил дейците на културата, че имат подкрепата на държавата в условията на мъчителното излизане от пандемията с Ковид-19. Той съобщил, че се отваря нова програма за иновативни проекти на нещатни артисти. Банов се запознал с проблемите, с които се сблъскват ФТТ „Найден Киров“, Художествената галерия, с идеите на Историческия музей и с драматичните лутания на зала „Арена Русе“ в стремежа й да си набави събития, които да осмислят съществуването й и да оправдаят огромните й разходи. Министърът реагира делово и конкретно на всяко от изказванията, като посочваше в какво може и къде не може да помогне министерството, казаха присъствали на срещата. 
Накрая административният директор на болница „Медика“ Алисе Муртезова връчила почетен приз „Съпричастно сърце“ на директорите на театъра Орлин Дяков и на операта Иван Кюркчиев с благодарност за спектаклите, подарени на лекарите.