Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ реализира успешно проект „Подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по река Дунав“. Той е финансиран по оперативна програма „Транспорт“ на обща стойност 11 762 000 лева, като над 7 милиона от тях са за нов хидрографски кораб, а останалата сума от 3 488 507 лева беше изполвана за подобряване и модернизиране на системата за навигация в българския участък на реката, каза на заключителната пресконференция изпълнителният директор на агенцията капитан далечно плаване Павлин Цонев. Подготовката е започнала още през 2011 година, но фактическата работа е извършена в периода 2013-2015 година.
Проектът щеше да завърши по-рано, но забавянето се дължи на обжалване на поръчката за нов хидрографски кораб, уточни кап. Цонев. АППД успя да се пребори в последвалите дела и през февруари поръчката за кораба тръгна. Вероятно до края на годината той ще пристигне в Русе.
Изградени са девет нови автоматични станции в българското поречие на Дунав, които отчитат температурата на водата, скоростта на вятъра, атмосферното налягане, видимост и други данни. Информацията е достъпна онлайн и се вижда на електронни табла от Ново село до Силистра. Изработени и доставени са 160 плавателни светещи буйове, 980 несветещи брегови знаци и 20 светещи фара със система за мониторинг, които ще подобрят системата за навигация в българския участък на реката.
Опорната GPS геодезична мрежа по българския бряг с изградени 198 нови точки е друг компонент за подобряване точността на измерванията, посочи кап.Цонев.