Районна прокуратура-Пловдив образува досъдебно производство срещу Александър Н., на 29 г. от Пловдив, на когото е повдигнато обвинение за помагачество при умишлено въвеждане в заблуждение с цел имотна облага.

На 14 август 2015 г., благодарение на бързата реакция и активни действия на служители от отдел "Криминална полиция" във Второ Районно полицейско управление към ОД на МВР – Пловдив, на място е задържан Александър Н., който отишъл на адрес в Пловдив, за да получи пари от 81-годишна жена. Малко по-рано на домашния телефон на пенсионерката се обадило неустановено лице, представило се за лекар и поискало 970 лева за лечение на дъщеря й, която спешно се нуждаела от операция заради счупен крак. До момента е установено, че Александър Н. е изпратен да получи парите.

Разследването сочи още, че на 12 август 2015 г. обвиняемият е получил и 1 500 лева от 52-годишен мъж от Пловдив, на който също неустановено лице се обадило по домашния телефон, представило се за негов роднина и поискало като заем горепосочената сума. Александър Н. е оставил парите на непознато място извън гр. Пловдив.

По досъдебното производство продължават активните процесуално-следствени действия, работи се активно по издирване на съучастниците в измамите. Александър Н. е задържан за 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои да бъде внесено в съда искане за налагане на постоянна мярка "задържане под стража". Под ръководството на Районна прокуратура-Пловдив, съвместно с ОД на МВР-Пловдив, продължава специализираната операция против извършителите на телефонни измами. За последната седмица са установени петима извършители.

Днес, 17 август 2015 г., Районна прокуратура-Пловдив внесе искане в съда за налагане на постоянна мярка "задържане под стража" за едно от задържаните лица.