Специалисти твърдят, че под някои зодии се раждат истински гении. Сезонът на раждане е в пряка статистическа връзка с чертите на дадена личност, които позволяват на различните зодии да се използват за оценка на личностните качества.Твърдението на психолога Марк Хамилтън е поместено на страниците на списание „Comprehensive Psychology”.

Факт е, че психолозите често отхвърлят с лека ръка закономерностите, в които вярват астролозите. Според Хамилтън различните зодии са удобни за запомнянето на закономерностите.

Психологът прави собствени изводи като подлага на задълбочено изучаване личностните характеристики на триста известни личности от шоубизнеса, литературата, науката и политиката.

Той заключил, че датите са разпилени из календара, но групирани в определени месеци от годината.

Преобладаващата част от знаменитостите се раждат в периода от декември до март или т.нар. мокри месеци. Това означава, че хората, родени под знака на Стрелец, Козирог, Водолей и Риби, са истински гении.

Всички тези зодии се характеризират с неврастения, мечтателност, склонност към шизофрения, изолираност от света и креативност.

Разбира се както всяка друга хипотеза, така и тази на Хамилтън намира своите противници. Те са на мнение, че взаимовръзката, изтъкната от психолога може да бъде обяснена и с редица други фактори като един от тях е нивото на раждаемост в различните сезони и месеци.

Той обаче е твърдо решен, че ще докаже своята правота, съпоставяйки рождените дати с характерите на сериозен брой хора, родени през последните няколко века.