Организирането на гонки с автомобили може да бъде криминализирано, обяви в петък   началникът на пътната полиция комисар Бойко Рановски. От МВР са сформирали работна група, която подготвя спешни законодателни промени, за да се намалят катастрофите по пътищата. Криминализирането на гонките е една от идеите, лансирани след като в последните три дни бяха убити три деца.

Работната група обмисля да предложи и наказания за участващите в залаганията, които съпътстват гонките. "Само ако има свидетелски показания, то тогава би могло, заради силния шум, участващите в гонките да бъдат давани на съд и за хулиганска проява", припомни шефът на пътната полиция Рановски. МВР иска и по-строги санкции за управление след употреба на алкохол, за неправоспособни водачи и за шофьори, които не са си платили глобите.

Рановски каза, че конкретно за гонките в Лесидрен сигнали в полицията не са постъпвали.
Кметът на селото преди ден обясни, че от три месеца чака реакция от МВР заради многобройните подадени сигнали за автосъстезанията около селото.

Председателят на Комисията по транспорта в Народното събрание Гроздан Караджов (Реформаторския блок) коментира пред БНР, че законодателството покрива почти всички елементи на безопасността на движението по пътищата, но гонките не са обхванати в закона.

И сега властта има оръжие срещу нарушителите

Той обаче припомни, че властите имат оръжие в ръцете си и сега. "Самото присъствие на пътя на хора, които се надбягват с висока скорост – това са все нарушения, за които е можело да се съставят актове", каза Караджов.

"Когато се случи такъв тежък инцидент, ние започваме трескаво да търсим отговорите, а те се намират в законодателството. В голяма степен наистина липсва организация и начин, към който те да се прилагат строго към абсолютно всички нарушители, особено като става за такъв тип организирани мероприятия, т.нар. "гонки". Ако полицията разполага с доверието на хората, те са щели от някого да научат, да разберат, че предстои гонка. Тогава е можело да се арестуват организаторите, макар без мотиви. Само за съмнението, че такова престъпление може да бъде извършено, са можели да арестуват организаторите", каза Караджов.

Той каза, че очаква предложенията на МВР за по-строги санкции и криминализиране на гонките да бъдат внесени в парламента в началото на септември.

Статистиката на полицията показва, че през тази година ранените при катастрофи са с близо 200 повече от миналата година, а загиналите са с пет по-малко. Общо 17 деца са станали жертва на пътни инциденти. Според шефа на пътната полиция основната причина е несъобразената скорост. Той призна, че контролът на МВР е бил силно занижен в началото на годината, докато се монтират камерите в патрулните коли. Причината за мярката бяха заснетите с камера корумпирани полицаи. МВР имаше проблем и с мобилните камери по пътищата, след като съдът ги обяви за незаконни.

Премиерът: Възпитанието е най-важно

"Ролята на семейството е изключително важна за предотвратяване на войната по пътищата и законите трябва да се спазват", каза премиерът Бойко Борисов. Според него за гонките са отговорни и родителите на нарушителите.

По думите му те не влизат в ролята си и не искат да знаят къде са децата им. Попитан трябва ли да бъдат променени законите, за да се предотврати войната по пътищата, премиерът каза, че не може всеки ден законите да бъдат променяни, защото, ако това стане, "те ще станат халваджийски тефтери".

"Никой закон не позволява карането с превишена скорост", допълни Борисов.

Премиерът каза, че навсякъде по пътищата има камери, полицаите вършат своята работа, но вече не знаят с какви средства да се борят срещу нарушителите. "Искате ли да приложим малко репресия, да накараме полицаите да бъдат по-твърди?", попита Борисов във връзка с нарушителите.

Той каза, че е разрешил на МВР през този месец да изкара полицаите по пътищата, за да спират нарушителите.