Едва 12 жилищни сгради, десет от които къщи, са въведени в експлоатация в цялата Русенска област през второто тримесечие на годината. Броят на жилищата в тях е 22, което е с 21,4% по-малко, отколкото за същия период на миналата година. Това става ясно от оповестените вчера данни на Териториалното статистическо бюро.
Всяка втора въведена в експлоатация жилищна сграда в периода април-юни 2015 г. е едноетажна, а двуетажните сгради съставляват 41.7% от общия брой. 
Всички са с изградени водопроводни и електрически инсталации, но само в 5 от тях канализацията е свързана с обществената мрежа, а в останалите - с изгребни ями. Очевидно става въпрос за къщи по селата.
Двустайните и тристайните жилища имат еднакъв относителен дял - по 36.4% от общия брой на жилищата, а останалите са с четири и повече стаи. През второто тримесечие на 2014 г. три от всеки десет жилища са били едностайни.   
Жилищното строителство продължава да крета близо до точката на замръзване, става ясно от данните на статистиката. Общата полезна площ на всички новопостроени през второто тримесечие жилища е 2180 кв. м или с 38.6% по-малко в сравнение със същото тримесечие на предходната година. Жилищната площ също намалява с 41.7% до 1328 кв. м. 
Средната полезна площ на едно новопостроено жилище в област Русе е 99.1. През второто тримесечие на миналата година този показател е бил 126.8 кв.м.
Две трети от сградите и 81.8% от новите жилища в тях се намират на територията на град Русе.