25 октомври е датата, на която ще се проведат изборите за кметове и общински съветници. Тя беше обявена вчера с указ на президента, a надпреварата между партиите започна отдавна. И по стар български обичай в публичното пространство заваляха нападки, оценки, критики, разкрития и уж приятелски съвети между основните играчи за предстоящия вот. Отпускарският август свали градусите на партийните боричкания, но затишието е временно и измамно. Отдолу бълбука, изглежда интересно и обещаващо, но накрая може пак да се окаже, че от години победителите са едни и същи. 
Местната власт е апетитна и блазни заради обществените поръчки и европроектите
Освен това предстоящите избори са важен стратегически ход с оглед президентските избори догодина. Затова и партиите вече са изградили своите стратегии, които на местно ниво се изпълняват стриктно. Вотът наесен ще бъде и първият по-сериозен тест за управляващата коалиция. Конкуренцията ще е голямото изпитание за четирите партии в нея - ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт, а дали те ще могат да се конкурират помежду си, без това да попречи на стабилността в страната, и дали ще могат да се състезават, без да воюват, ще стане ясно много скоро. Отсега обаче се усеща, че войната ще бъде недостойна, добрият тон няма да се спази, а и сякаш никой не е готов да прави компромиси. 
В Русенско в битката за кметския стол влизат настоящи и бивши кметове. Партиите залагат или на познати хора с опит, или на млади, интелигентни и перспективни лица, а на места пък си прехвърлят кадрите.
Официално за Русе имената на големите играчи станаха ясни, а вече започна да се подрежда картинката и при по-малките.
ГЕРБ залагат на познато и утвърдено име - сегашния кмет Пламен Стоилов
Той безспорно натрупа точки пред русенци най-вече заради реализираните стратегически проекти за града през последните четири години. Сред тях са залата „Булстрад арена“, ремонтираният булевард „Тутракан“, обновената централна градска част, която възвърна на Русе „блясъка на перлата на Дунав“ по думите на регионалния министър Лиляна Павлова. Очаква се скоро да бъдат прерязани лентите и на пробива „Кауфланд“ и на подлеза на Кръговото. От ноември пък ще заработи електронната система за таксуване на пътниците в градския транспорт и така градът ще се нареди на челните места в класацията за модерни и развити европейски градове.
Сериозен коз в ръцете на Стоилов са и отпуснатите 56 млн. лева по програма „Региони в растеж“. С тях общинската администрация е предвидила да подобри облика на Русе, като най-важният проект е благоустрояването на кея и превръщането му в една от най-привлекателните зони. Обещанието, че идната година ще се обърне сериозно внимание на кварталите и ще се обновят улиците и междублоковите пространства, както и че ще се изградят и ремонтират детски и спортни площадки, е допълнителна застраховка за втори кметски мандат на ГЕРБ. Четири години наистина не са достатъчни за радикална промяна, но не може да се отрече фактът, че Русе се променя. Гражданите отчитат, че по време на управлението на Стоилов улиците редовно се мият, няма преливащи контейнери, а бездомните кучета видимо намаляха. И въпреки че е почти ясно, че наесен постигнатите резултати ще пожънат своите успехи, винаги има място за изненади.  
Отслабените позиции на БСП също ще допринесат за разпределянето на силите в страната и за гербаджийски кметове в големите областни градове.
Като грешен ход определят в партийните среди решението на БСП да издигне Божидар Йотов
за кмет на Русе. В партията обаче прецениха, че бившият кмет с един частичен и един пълен мандат е познато и разпознаваемо лице, но пък в лявото пространство остро разкритикуваха БСП за този избор. Това отблъсна и потенциалните им партньори в лицето на АБВ. Хората на Първанов бяха готови да подкрепят всеки млад, интелигентен и перспективен кандидат, но не и Божидар Йотов. И въпреки че са го казали ясно и категорично на предварителните срещи, БСП направи своите номинации тясно партийно. Така затвори вратата пред АБВ, а те пък решиха да играят самостоятелно, като издигнаха малко познатия Стелиян Стефанов. Той е твърде амбициозен и го доказа, като се изправи срещу Георги Първанов на изборите за лидер на партията, при това получи втория резултат след експрезидента. И все пак единственият вариант за по-приличен резултат на АБВ на предстоящите местни избори като че ли си остава широка коалиция в лявото пространство. Или евентуално с партията на Лютфи Местан, предвид добрите отношения на Първанов с ДПС, макар че с тях все още не са водени разговори. 
От ДПС засега няма ни вопъл, ни стон, а и те често са непредвидими до последния момент
Но едно е ясно - забрана за местни коалиции за изборите има само за три партии - Реформаторския блок и Патриотичния фронт, които сега участват във властта, и по традиция - „Атака“. Също по традиция обаче ДПС строява редиците преди всеки вот, а за местния обикновено се цели да спечели кметските места в селата със смесено население, а в общините и областния град да вкара колкото се може повече съветници, за да влияе на решенията. Изключение като че ли прави само община Ветово, където партията имаше два мандата кмет, винаги досега формира мнозинство в Общинския съвет и точно затова сегашният кмет Георги Георгиев бере ядове и седми месец управлява без гласуван бюджет. Впрочем той отново се кандидатира като независим, но този път подкрепен от АБВ, сегашния си мандат спечели с подкрепата на ГЕРБ.
Тишина и неизвестност цари около още две партии - Български демократичен център, чиято парламентарна група междувременно успя да се разпадне, и „Атака“. За най-младата партия, която беше учредена от депутатите, влезли в Народното събрание с краткотрайния, но много шумен фойерверк „България без цензура“ и от който много бързо се отрекоха, а сега се „пречистиха“ до степен да останат само избраниците на „Лидер“ на Ковачки, това ще е първото истинско изпитание в предизборна битка. В Русе те дадоха заявка, че в битката за кмет ще издигнат учител или лекар, а формулата ще е „местен и свестен“. Фактът обаче, че директорката на Гимназията по облекло Диана Иванова бе избрана за общински председател на партията, може само да ни навежда на мисълта, че я гласят за битката наесен. Със сигурност обаче не си правят илюзии, че могат да стигнат по-нагоре от общински съветници, като дори и това е под въпрос.
Мистерията, която цареше в дясното, се изясни миналата седмица
с обявяването на кандидатурите на патриотите и реформаторите. 
Четвъртият сигурен играч, който беше ясен още от пролетта, но официално името му бе обявено на Илинден, е депутатът Искрен Веселинов. Той е кандидат за кмет за трети път, но на тези избори излиза с подкрепата на Патриотичния фронт. На изборите през 2011 г. Веселинов стигна до балотаж със сегашния кмет Пламен Стоилов. Всъщност, по думите му, той дълго е размишлявал дали да се впусне в битката заради поетите ангажименти като народен представител. Очевидно обаче има доста симпатизанти, които са успели да го убедят да се включи в играта, защото вярват, че ако той е кмет, ще има едно честно управление. Впрочем, ако депутатът и зам.-председател на ВМРО спечели кметския пост и напусне парламента, тогава неговото място ще заеме координаторът на НФСБ Тодор Койнов, тъй като е на следващото място в русенската листа на патриотите. 
В партийните среди се говори, че на по-задоволителен резултат Веселинов може да се надява, само ако получи подкрепата на Реформаторския блок. Това обаче не се случи, тъй като те решиха да играят самостоятелно на местните избори и издигнаха кандидатурата на директора на едно от най-големите училища в страната СОУ „Васил Левски“ Галин Ганчев. Във вътрешната игра на реформаторите бе сигурно, че СДС няма да излъчи кандидат, като в ръцете им остана да избират между кандидатите на ДСБ и Движение „България на гражданите“. Въпреки че се говореше, че хората на Меглена Кунева лобират за Веселинов, се оказа, че Ганчев е техният коз. Негов съперник за номинацията е бил бившият областен управител Йордан Борисов, но той е предпочел да се оттегли по лични съображения. Галин Ганчев е единият от двамата зам.-председатели на Движение „България на гражданите“ в Русе. Той ще бъде кандидат за кмет на Русе за втори път, след като през 1990 година се изправи срещу Асен Тасев, но загуби. 
И тази есен няма да липсват малките знайни и незнайни играчи с големи амбиции и мотивация
Едно от сигурните имена сред тях е Камен Милков от „Нова алтернатива“. Друг мераклия за власт традиционно ще е Мариян Димитров от „Българска левица“. Борил Панайотов, който в момента е общински съветник, пък очаква номинация за кандидат-кмет от „Народен съюз“, като вече е ясно, че той ще е водач на листата. 
Очаква се да се появят поне още няколко кандидати за кметския стол в Русе, които обаче няма да наклонят значително везните в една или друга посока. Тяхната роля по-скоро ще бъде при евентуален балотаж между първите двама, което ще им открие фронт за пазарлъци за кого да призоват своите симпатизанти да гласуват на втория тур.
Интересно обаче ще е разпределението в Общинския съвет. Там ситуацията може да стане непредвидима, тъй като, от една страна, в битката се включват нови играчи, а от друга,
теоретично преференцията може да разбърка пасианса и сметките на партийните шефове да излязат без кръчмар
В листите на ГЕРБ вероятно няма да има изненади, още повече, че сегашните съветници послушно изпълняваха партийната заръка и гласуваха винаги за предложенията на общинската администрация. 
В БСП са ясни кандидатите за общински съветници, изненади няма, единствено в подредбата на листите старите ще разменят местата си с младите. Дали така ще стане и в залата, предстои да се разбере наесен. Едно обаче е сигурно - челото на листата в лицето на Пенчо Милков, Вергилия Грънчарова и Антон Данаилов бяха достойна опозиция в местния парламент през изминалите четири години. Тези, които са вече вещи във властта, пак ще се борят за доверието на русенци. Сред тях са Иван Иванов, Николай Михайлов, Христо Белоев, Орлин Лазаров, Екатерина Заякова. Прави впечатление обаче, че двама много изявени сегашни съветници - архитект Силвия Алексиева и бившият зам.-кмет Александър Неделчев, не са сред първите десет в листата на БСП. 
Другата лява партия АБВ, която е силно амбицирана за победа, залага на известни и познати лица за общински съветници, за разлика от избора си за кмет. Окончателната подредба на листата там също все още не е ясна, но пък ясно личи, че изборът на кандидатите е доста прецизен. Водач на листата е областният председател на АБВ адвокат Венцислав Великов, който като бивш спортист не обича да губи. За местния парламент напират също известният художник и бивш зам.-кмет Володя Кенарев, шефът на Бюрото по труда в Русе и бивш областен управител Румен Януаров, банкерът Любен Попов, доц. Красимир Манев, шефката на „Социално подпомагане“ в Русе Росица Иванова, директорът на „Спарки“ Чавдар Плахаров, шефът на шивашка фирма „Пепи Стил“ Пламен Петров. 
Как ще играят патриотите, реформаторите, ДПС, БДЦ и „Атака“ по отношение на кандидатите за общински съветници, е пълна мъгла. От БДЦ единствено споменаха, че ще заложат както на опитни и доказали се хора, така и на по-млади.
Пъстрата картинка от кандидати обещава интересни избори и неочаквани коалиции. Както и доста удари под кръста.