Двама затворници са избягали вчера от затворническото общежитие от отворен тип "Житарово", разположено на 9-ти километър край Бургас. 10 часа след бягството обаче полицията ги е задържала.

Сигналът за бягството е получен вчера около 17.00 часа в Пето Районно управление – Бургас. За времето от 14.00 до 15.10 часа през направена дупка в телената ограда на двора на общежитието са избягали 23-годишния С.Б. от село Градец, община Котел и 35-годишният А.К. от Карнобат.

С.Б. е излежавал присъда от две години за кражби и грабеж, която е трябвало да приключи след два месеца, а А.К. от Карнобат е излежавал присъда от три години и осем месеца за кражби, която е трябвало да приключи след две години.

От ОДМВР-Бургас съобщават, че са проведени множество оперативно-издирвателни мероприятия, ангажирани са служители от Пето Районно управление – Бургас и сили на ОДМВР – Бургас. Близо 10 часа след бягството на улица "Пеньо Пенев" в бургаския квартал "Рудник" двамата затворници са задържани. Те направили опит да избягат от полицейските служители и оказали съпротива, което наложило използването на физическа сила и белезници.

Констатирано е, че затворниците разкъсали телената ограда на общежитието и без да имат предварителна подготовка, през овощните градини, разположени около сградата, стигнали до с. Рудник. Мъжете се крили в гористи места, придвижвайки се по безлюдни пътища. Въпреки това обаче са забелязани от местни граждани, които сигнализирали полицейските служители.

Извършени са заградителни мероприятия като на ул. "Пеньо Пенев" в бургаския квартал "Рудник" затворниците са задържани. При проведените разпити е установено, че бягайки двамата мъже имали намерение да стигнат до Слънчев бряг, където се намира семейството на 23 годишния С.Б. Те са приведени обратно в бургаския затвор.

Работата по случая продължава от служители на Пето Районно управление – Бургас.