26-годишен българин беше заключен в килия в Берлин за незаконно любовно съжителство с 13-годишна германка.
Задържаният, за когото гръмна миналата седмица пресата в Германия, е Иван Ангелов от Търговищко, показа проверка на "Труд".
Информацията беше потвърдена от районната прокуратура. Шефът Любен Владимитров уточни, че нашенецът е задържан с европейска заповед за арест. Тя е издадена от обвинителите в Търговище във връзка с влязла в сила германска присъда от 1 година лишаване от свобода.

Историята на двамата влюбени

се разиграла миналия май в Търговищко.

Месеци преди това съдбата ги срещнала в Германия, където Иван и двамата му братя работели по строежите. Искрата между тях пламнала неудържимо и те заживели заедно на квартира. Германката дори успяла да понаучи български и всичко между тях вървяло по мед и масло цяла година до пролетта, когато младежът решил да доведе малката си невяста у дома и да я представи на майка си.

Новината за невръстната снаха от чужбина обаче стигнала до ушите на полицаи. Причината: социални работници и полицаи от Германия следили съдбата на момичето. То било поставено под закрилата на закона и пуснато за издирване в Шенгенската информационна мрежа.
Така девойчето било привикано в българската полиция. При разпитите то твърдяло, че е много щастлива с нашия младеж и разказало покъртителна история за живота си. Родена била в Полша, откъдето била майка . Бащата бил мароканец. Родителите обаче не живели и година заедно. Майката се преместила в Германия и двете с дъщеря станали германски гражданки.

В Берлин тя заживяла с мъж от турски произход. Девойката твърдяла, че след това у дома често била малтретирана. Оплакала се, че пастрокът проявява сексуален интерес към нея. Ето защо започнала да бяга.

Няколко пъти я настанявали в домове за сираци, но тя бягала и от тях.
Последно била в приют в Щутгарт, когато се появил Иван и променил съдбата .

Малката споделила, че се чувства много добре в България. Харесвала страната, както и новият дом в село Баячево.
Като научила, че ще бъде върната по етапен ред в Германия, младата булка изпаднала в истерия. Не спирала да плаче, споделиха разследващи. Преди да я изпроводят до дома й, нашите власти я настанали в кризисен център у нас. Там нейният Ромео ходел да вижда всеки ден. Носел кафе и закуски и я уверявал в любовта си, тръпнейки за съдбата им.

"Обичам я много! Знам, че ще ме съдят, но съм готов да си понеса отговорността. Дали в Германия, или в България, ние пак ще се вземем", кълнял се Иван пред познати. Междувременно районният съд го наказва за незаконно съжителство с една година лишаване от свобода.

Съселяните им не казват лоша дума

за тях. Според тях младежът може и да не е знаел, че любимата му е толкова малка. "Тя е едра, снажна и прилича на жена. Хваща окото, но и нашият е хубавец", казват гордо местни хора от Баячево.
Докато властите в България разследвали греховната любов, младежът бил с мярка за неотклонение "подписка". "Напуснал е страната, преди да бъде приведено в изпълнение наказанието му от 1 година лишаване от свобода. Вероятно е отишъл да търси своята Жулиета в Германия, където я изпратихме под конвой", допуснаха вчера наши магистрати.
Тъй или иначе районният прокурор на Търговище Владимиров е бил информиран, че издирваният с помощта на Интерпол млад българин е арестуван в Германия. Скоро щяло да се гледа там искането за екстрадирането му у нас. Владимиров допуска, че процесът за незаконното съжителство на Иван ще продължи в търговищкия съд.
Междувременно, докато законът се е опитвал да раздели влюбените, момичето станало на 14 години. Нашите власти нямат представа каква е днес съдбата му в Германия.

Аналогично: Още двама си доведоха невръстни
изгори от Берлин


Още две романтични истории с български младежи, довели у дома невръстни изгори от Германия, се развихриха миналата година в Търговищко.
23-годишният Ергин Мустафов от село Плъстина сякаш "повлече крак", когато през февруари 2013 година пристигна у дома с 15-годишна немкиня от турски произход. Според мълвата в селото момичето тръгнало към България с любимия си, защото много го обичало и не искало да погледне друг кандидат в Германия. Майката на младежа Шакибе Якубова се кълнеше обаче, че девойката била само на гости и за "незаконно съжителство" не ставало и дума.
Два месеца по-късно в Антоновско намериха 16-годишна германка, пристигнала у нас с 24-годишен годеник. Тя твърдяла, че е дошла, за да остане с него до смъртта си. Но била върната вкъщи по настояване на немските власти - също както и изгората на Ергин. Обвинения към приятелите им не бяха повдигнати, защото нямало данни да са извършили престъпления.