31-годишният Никола Г., който чака 16-а по ред присъда за наркотици, не успя да преразгледа задържането си въпреки тежкото здравословно състояние на майка си. 
Състав на Русенския окръжен съд така и не допусна да се стигне до обсъждане дали престоят му в ареста е правилен. Причината - преди месец, когато за последно е обжалвал задържането си и е искал да бъде освободен под домашен арест, му е наложена забрана за срок от 2 месеца да не оспорва мярката си за неотклонение.
Според Никола и адвоката му по случая има нови обстоятелства - майка му, която е 100% инвалид, е приета за лечение в болница и той трябва да полага грижи за нея. И съд, и прокуратура обаче обърнаха внимание, че тежкото здравословно състояние на жената е било известно и преди време. А докато Никола има забрана да обжалва мярката си, компромис за преразглеждане на ареста му може да се направи само ако самият той се разболее сериозно и спешно трябва да бъде освободен.
Младият мъж бе вкаран в ареста на 22 май с обвинение за разпространение на наркотици. В него бяха открити 4.4 грама марихуана за 24 лева. Според адвоката му обвинението срещу него не е коректно и той трябва да отговаря само за притежание на наркотика. И ако обвиненията, че е дилър и е търгувал с марихуана отпаднат, Никола е склонен да се признае за виновен и да сключи споразумение с прокуратурата каква да е присъдата му.