Русия ще отговори адекватно на изгражданата база за американски противоракети в Румъния – в най-близко време ще разположи в Крим ескадрила бомбардировачи „Ту-22М3“, въоръжени със стратегически ракети, пише в. „Взгляд“, като се позовава на министерството на отбраната в Москва.

Тази година в румънската база „Девеселу“ ще започне да носи бойно дежурство комплекс от системата за ПРО на САЩ с 24 противоракети „Стандарт Ес Ем“ във вариант земя-въздух. Според руското военно ведомство тази база ще е сред първите мишени за руските ударни средства, ако САЩ атакуват Русия, уточнява електронният вестник.

Руските самолети, разположени в Крим, ще могат да нанесат удар по базата в Румъния, без да навлизат в зоната на местната противовъздушна отбрана, уверява ген.-полковник Виктор Есин, бивш началник-щаб на руските стратегически ракетни войски.

Бомбардировачите ще могат да поразят всяка цел на румънска територия,

подчертава изданието. „Ту-22 М3“ могат да носят свръхзвукови управляеми ракети и въздушни бомби с обикновен или ядрен заряд, напомня „Росийская газета“.

Руското министерство на отбраната изтъква, че „обсегът на „Ту-22М3“ и на ракетите му се простира далеч извън акваторията на Черно море“. С оглед тези бойни възможности основни потенциални цели на стратегическите бомбардировачи в Крим ще бъдат корабите, плаващи в Източното Средиземноморие.

Колкото до противоракетите в Румъния, Русия ще може да ги унищожи и с други средства, коментира за „Взгляд“ политологът Константин Сивков. Разполагането на „Ту-22“ в Крим ще е асиметричен отговор срещу противоракетите в Румъния, целящ главно да разшири възможностите на Русия в региона –

„Крим е непотопяем самолетоносач“,

допълва военният експерт Андрей Фролов.

Базата в Румъния не заплашва сериозно Русия и противоракетите там са „по-скоро хипотетично оръжие. Както и отговорът. Тече информационна война, придружена с игра на нерви, надуване на мускули“, твърди пред „Взгляд“ аналитикът Вадим Козюлин.

„Румъния се озова в списъка на целите –

американците изложиха своя партньор на удара на руската ракетоносна авиация“,

пише „Независимая газета“. След първата ескадрила Русия ще разположи догодина в Крим цял „морски ракетоносен въздушен полк „Ту-22М3“ – „много сериозни оръжия“, а може би и повече. „Всички разбират добре, че ако обстановката пределно се нажежи, на полуострова ще се появят и (ракетни комплекси) „Искандер“, и то в достатъчни количества“, се казва в материала.

„Румъния, наредила се сред приоритетните цели – или онова, което остане от нея, със сигурност няма да е страната победителка в евентуална война“, заключава „Независимая газета“.