Световните цени на петрола демонстрират разнопосочна динамика на фона на укрепването на американската валута и опасенията на инвеститорите за завръщането на иранското "черно злато" на и без това пренаситения пазар.

Цената на августовския фючърс на сорт "Брент" нарасна тази сутрин с 0,21% до 56,62 долара за барел. Цената на августовския фючърс на сорт WTI се понижи с 0,28% до 50,30 долара за барел. Вчера стойността на барел WTI за пръв път от април тази година спадна под 50 долара за барел, достигайки 49,92 долара.

Доларът расте спрямо останалите световни валути в очакването на скорошното повишаване на лихвите от ФЕД. Вдигането на лихвата ще привлече инвеститорите към американската валута заради по-високата печалба, отбелязва Франс прес. При това укрепването й прави търгувания в долари петрол по-скъп, оказвайки влияние върху търсенето на "челното злато" и довеждайки до понижаването на цените на суровината.

"Голяма част от движението, което наблюдаваме в момента при цените на петрола, е свързано с укрепването на долара", коментира пред Франс прес инвестиционният анализатор от Phillip Futures в Сингапур Даниел Анг.

"Очакваме, че укрепването на долара ще продължи в течение на следващата година", допълват анализаторите от изследователската компания Capital Economics.

Страховете във връзка със завръщането на иранския петрол на пазара също оказват своето влияние върху цените. Иран и шесторката /5 постоянни членки на Съвета за сигурност и Германия/ постигнаха споразумение за спорната ядрена програма на Техеран, което даде възможност на ООН да гласува за отмяната на санкциите срещу Ислямската република.